Навчально-виховний комплекс

"ГАРМОНІЯ"

НВК "Гармонія"
Перший дзвінок у НВК Гармонія
Перший дзвінок
Свято Першого дзвоника
Свято у початковій школі
Наші золоті медалісти
На врученні золотих медалей
Прощавай, початкова школа
Концерт Прощай, початкова школа
Вироби до Різдва Христового
Виставка учнівських робіт Воскресни, писанко!
Підготовка до свята Великодня
Підготовка до свята Великодня
Учнівські вироби
Гурток Велоспорт
Гурток Футбол
Гурток Футбол
Гурток Футбол
Веселі старти
Нагородження у змаганнях Веселі старти
Спартакіада
Зустріч з спортсменами міста
Зустріч мушкетерів з вихованцями дошкільного відділення
Тренери та учні-фехтувальники
Тренування учнів з фехтування
Фехтування
Фехтування
Дошкільне відділення
Молодша група Веселка
Молодша група дошкільного відділення
Бібліотека закладу
Педагогічний колектив НВК
Колектив закладу
Нарада
Музей Івана Долгоша
Обід
Обід
Заняття з МСП
Змагання ЮІР
Уроки англійської мови в початковій школі
Екскурсія по Закарпаттю
Поїздка по Закарпаттю
Екскурсія у Львів
День Перемоги
Конкурс Європа
Співпраця з Червоним хрестом

Ужгородської міської ради

Закарпатської області





7 клас

Теоретичний тур:

  1. Масштаб та його види. (15 балів)

  1. Поясніть, як пов’язані між собою будова земної кори та рельєф. (15 балів)

Бліц-тур

(дати короткі відповіді; кожна правильна відповідь оцінюється п’ятьма балами;

максимальна кількість балів - 25)

  1. Чим відрізняється план від карти?
  2. Чим відрізняється протока від затоки?
  3. Що значить «орієнтуватися на місцевості»?
  4. Що таке «ізотерми»?
  1. Температура води на окремих ділянках Перуанської і Аляскинської течії приблизно однакова і становить +15°С. Чому ж одна з них вважається холодною, а інша – теплою?

Практичний тур:

(розв'яжіть задачі з повним приведенням ходу рішення)

  1. 1. Визначте, через який час бархан почне засипати селище, якщо зараз відстань від краю бархана до селища 240 м, а швидкість його руху 8м / рік. (10 б.)

  1. 2. Визначте масштаб карти, якщо відомо, що 10 см на карті відповідають 1000 км на місцевості. (10 б.)

Теоретичний тур. Відповіді

1. Масштаб. Слово масштаб німецького походження й означає «мірна паличка». Яку роль відіграє масштаб під час складання карти?

Масштаб — це ступінь зменшення довжин ліній на карті (плані, глобусі) порівняно з їх дійсними розмірами наземній поверхні. Масштаб показує, у скільки разів відстань на плані чи карті менша за відстань на місцевості

Вид масштабу

Спосіб запису

Приклад

Числовий

У вигляді дробу, числівник якого дорівнює 1, а знаменник показує, у скільки разів відстань на плані або карті менша за відстань на місцевості

1 : 1000

Іменований

Словами та цифрами показує, яка відстань на місцевості відповідає 1 см на плані чи карті

В 1 см 10 м

Лінійний

У вигляді лінії, поділеної на рівні відрізки завдовжки 1 см, які відповідають відстані на місцевості

2.У природі чітко прослідковуються закономірності розміщення форм рельєфу та їх залежності від тектонічних структур.

Рівнини відповідають платформам.

Гори суходолу - областям складчастості.

На материках - земна кора материкового типу.

В океанічних западинах - земна кора океанічного типу.

Внутрішні процеси викликають пересування речовини мантії. Вони зумовлюють вертикальні й горизонтальні рухи літосфери.

Дрібні форми рельєфу формуються переважно зовнішніми силами.

Земна кора буває двох типів: материкова та океанічна. З курсу 6 класу вам відомо, материкова земна кора складається з трьох шарів (осадочного, гранітного, базальтового). Океанічна кора утворена лише двома шарами (осадочним та базальтовим), вона тонша за материкову.

Карта – це узагальнене зображення земної поверхні на площині в певному масштабі за допомогою умовних знаків. На сучасній карті обов’язково присутній сітка з пересічних паралелей і меридіанів.

План – це креслення на папері, який зображує невелику ділянку місцевості в зменшеному вигляді. Всі об’єкти на плані показані умовними знаками. Вони досить примітивні і нагадують зображувані предмети на інтуїтивному рівні.

2.Затока — частина акваторії моря (або океану), що заглиблюється в суходіл і має вільний водообмін з основним водним басейном. За походженням розрізняють океанічні й морські затоки, за формою—воронкоподібні, витягнуті, розгалужені, за властивостями вод — опріснені, солонуваті, солоні, за глибиною—мілководні й глибоководні. Наприклад, Одеська, Біскайська, Бенгальська затоки.

Протока — порівняно вузька смуга води, що розділяє які-небудь ділянки суходолу і з'єднує суміжні водні басейни або їхні частини. Наприклад, Керченська протока сполучає Азовське і Чорне моря.

  1. 3. Відмінність плану від карти полягає в наступному:
    Масштаб карти може бути різний, плани – тільки великомасштабні.
    Карти зображують різні поверхні. Створення плану обмежене рамками квартири, вулиці, району, міста, інакше його використання буде утруднено.
    На карті використовується більша кількість умовних позначень, ніж на плані.
    План містить більше інформації і деталей, ніж карта. При складанні карт застосовується метод картографічної генералізації – відкидання другорядних деталей і прорісовиваніе головних
  2. 4. Ізотерма (географія)ізолінія однакових температур повітря, води, ґрунту тощо на карті, наприклад, на метеорологічних мапах.

5.

Перуанська течія сформувалася в Південній півкулі, а Аляскінська - у Північній

Перуанська течія несе холоднішу воду, ніж водна маса океану в цих широтах, а Аляскінська - теплішу

Перуанська течія прямує від екватора на південь. Аляскінська - з півночі до екватора

Практичний тур.

1.240/8 =30 років

Відповідь: через 30 років бархан почне засипати селище.

2.) М – масштаб = L (карти) / L (місцевості) .

Розвязання. Для того, щоб визначити масштаб карти, потрібно скласти відношення відстані на карті до відстані на місцевості.

М =7см / 350м = 1см / 50 м

Ми отримали іменований масштаб в 1 см 50м, який переводимо у числовий, тобто метри переводимо у сантиметри 1 :5000

Відповідь: М карти 1: 5000

8 клас

Теоретичний тур:

  1. Чому грецькі вчені античної епохи цікавилися територією, яку займає сучасна Україна? Які її територіальні частини були вивчені краще й чому? У яких прадавніх джерелах ми знаходимо перші географічні відомості про територію нашої держави?

15б.

2. У давнину люди жили «за сонцем», а потім почали створювати собі механічні годинники і від сонця відмовилися. Чому? Проаналізуйте положення України відносно часових поясів. Поясніть перехід на літній час і повернення назад до поясного часу. (15 балів)

15б.

Бліц-тур

(дати короткі відповіді; кожна правильна відповідь оцінюється п’ятьма балами;

максимальна кількість балів - 25)

  1. Назвіть найбільшу та найменшу за площами області України.
  2. Назвіть одиниці сучасного адміністративно-територіального поділу України.
  3. Назвіть острови, що розташовані поблизу узбережжя України та належать до її державної території.
  4. Які види спотворень є на карті годинних поясів світу?

Практичний тур:

(розв'яжіть задачі з повним приведенням ходу рішення)

1.На місцевості відстань від школи до пошти – 350 м. На плані ця відстань дорівнює 7 см. Який масштаб плану?

10б.

2.Місцевий час у Києві – 17.00 годин. Визначте, який місцевий час у цей момент у містах Донецьк та Львів.

10б

Практичний тур. Відповіді

1.) М – масштаб = L (карти) / L (місцевості) .

Розв'язання.

Для того, щоб визначити масштаб карти, потрібно скласти відношення відстані на карті до відстані на місцевості.

М =7см / 350м = 1см / 50 м

Ми отримали іменований масштаб в 1 см 50м, який переводимо у числовий, тобто метри переводимо у сантиметри 1 :5000

Відповідь: М карти 1: 5000

2.).Розв'язок.

Визначаємо довготу м. Київ 30°30' сх..д Визначаємо довготу м. Донецьк 37°48'сх.д.Визначаємо довготу м. Львів 24° сх..д.

1.Визначаємо різницю довгот. а) Київ – Донецьк =30°30' сх..д - 37°48'сх.д.= 7° 18'

б) Київ – Львів = 30°30' сх..д - 24° сх..д. = 6° 30'

2. Визначаємо різницю в часі. А) 7° 18' * 4 хв. = 28 хв+18хв =46 хв.

Б) 6° 30'* 4 хв. = 24хв.+ 30хв. =54хв.

3. Визначаємо місцевий час Донецька та Львова

А) Донецьк розташований на схід від Києва тому час буде більший

17+46= 17 год.46 хв.

Б) Львів розташ. На захід від Києва, тому час буде меншим

17-54хв.= 16 год. 06 хв.

Відповідь: Донецьк - 17 год.46 хв. Львів- 16 год. 06 хв.

9 клас

Теоретичний тур:

  1. Які риси економіко-географічного положення України є позитивними, а які - негативними? Сусідство з Росією - це плюс чи мінус для української економіки та геополітики?

15б.

  1. Україна має багаті і різноманітні корисні мінерально-сировинні ресурси. Водночас вона є залежною від постачання великих обсягів корисних копалин з інших держав. Які шляхи з цієї проблеми можете запропонувати саме ви? 15б.

Бліц-тур

(дати короткі відповіді; кожна правильна відповідь оцінюється п’ятьма балами; максимальна кількість балів - 25)

  1. З якою сусідньою державою Україна проводить демаркацію державного кордону?

Про які території йдеться?

  1. Поясніть різницю між поняттями «державна територія» та «етнічна територія»?
  2. Вкажіть наслідки, які спричиняє сила Коріоліса.
  3. До чого призводить депопуляція у державі? Чи відноситься це явище до України?

Практичний тур:

(розв'яжіть задачі з повним приведенням ходу рішення)

1. Відстань по екватору від нульового до десятого меридіана по карті світу становить 5 см. Визначте масштаб карти. Запишіть його у вигляді числового та іменованого масштабів

10б.

2. За київським часом 15 год. 45 хв. Який місцевий час на цей момент у місті Рахів (довгота 24, 25* сх.д.)

10б.

Відповіді

Теоретичний тур

1)

Характеристика економіко-географічного положення України

1. Україна розташована в центрально-східній частині Європи, де перетинаються різноманітні шляхи сполучення.

2. Україна має вихід до Чорного та Азовського морів, що створює можливості для розвитку судноплавства і морських промислів, дає змогу здійснювати зовнішньоторговельні операції.

3. Відносна рівнинність території, родючі ґрунти, порівняно м’який клімат сприяють розвитку сільського господарства.

4. На території України часто бувають зливи, густі тумани, сильні вітри, спека, хутровини, снігопади, заморозки і дещо рідше трапляються пилові бурі суховій, смерчі, ожеледь.

5. Надра України надзвичайно багаті на рудні корисні копалини (залізні, марганцеві, титанові, ртутні, уранові руди) та різноманітні нерудні корисні копалини (сірки, кухонної солі, облицювального каменю, каоліну, графіту, мінеральних вод).

6. Україна залежить від постачання нафти і газу з інших країн, зокрема Росії.

7. Україна безпосередньо межує з сімома країнами Європи, з якими має дружні стосунки, політичні, економічні та гуманітарні відносини.

8. Серед сусідів України немає економічно високо розвинутих країн.

Бліц – тур

2) Етнічна територія змінюється в часі тапросторі.

Етнічна територія - це територія історичного розселення тої чи іншої нації. У світі майже немає таких націй, які не мають своєї етнічної (етнографічної) території.

Відомо, що однією з обов’язкових ознак держави є її територія.

Територія держави (державна територія) - це частина земної кулі, на яку поширюється суверенітет і влада певної держави.

Державна територія конкретної країни - це територія окреслена чіткою визначеною лінією державного кордону, яка відділяє територію цієї держави від території інших держав або від території, яка не належить жодній із існуючих держав (наприклад, океан чи море).

Територія держави (державна територія) охоплює:

- сухопутну територію;

водну територію

- внутрішні води;

територіальні води;

- надземну територію;

- територію посольств та консульств; - територію суден, які належать тій чи іншій державі.

Сухопутна територія держави охоплює сушу землі і простір під нею (надра землі).

Водна територія містить такі складові:

- внутрішні води (річки, озера, штучні водойми, моря на території держави, внутрішні затоки, бухти, порти);

- територіальні води ( морська полоса вздовж берега прибережних держав щодо якої держава здійснює суверенітет).

Надземна територія - це повітряний простір над сухопутною та водною територією держави. За практикою, яка склалася у міждержавних стосунках, повітряний простір держави охоплює висоту до 100 кілометрів.

Територією держави умовно вважається і територія посольств та консульств, а також територія суден, які належать тій чи іншій державі. Судна як засоби пересування можуть бути:

- морські; річкові; - повітряні; космічні тощо.

Як правило, державна територія сучасної держави (сухопутна її частина) повинна співпадати з територією етнічною.

3) ВІДПОВІДЬ

Сила Коріоліса - сила, що є наслідком обертання Землі.

Коріолісова сила перпендикулярна до осі обертання і до швидкості тіла. Якщо тіло рухається вздовж осі обертання, коріолісової сили не виникає. Найбільше значення коріолісова сила має тоді, коли тіло

рухається перпендикулярно до осі обертання.

Упівнічній півкулі сила Коріоліса направлена вправо від руху, тому праві береги річок в північній півкулі крутіші — їх підмиває вода під дією цієї сили. У південній півкулі все відбувається навпаки. Сила Коріоліса відповідальна також і за виникнення циклонів і антициклонів. Саме силою Коріоліса пояснюється в три рази більше зношення правої рейки залізничної колії, ніж лівої.

4) Питання делімітації та демаркації державного кордону України завжди було на пріоритетних щаблях міждержавних відносин із країнами-сусідами протягом усіх років незалежності України. Незважаючи на це, воно не вирішене і до сьогодні.

У пострадянських країнах нові міждержавні кордони ще не легітимізувалися належним чином - незавершеність процесів делімітації та демаркації спричиняє невизначеність у напрямах і змісті прикордонних відносин. Коли з Польщею, Словаччиною та Угорщиною вдалося досить швидко досягнути домовленостей щодо визнання та договірно-правового оформлення кордонів, то з Румунією, Молдовою, Білоруссю та Російською Федерацією вирішення зазначеного питання, м’яко кажучи, затягнулося.

Із Румунією питання про кордон було знято після підписання 17 червня 2003 р. Договору між Україною і Румунією «Про режим українсько-румунського державного кордону, співробітництво і взаємну допомогу в прикордонних питаннях». Обидві сторони визнавали демаркацію сухопутної ділянки кордону, що свого часу була проведена між СРСР та Румунією. Не до кінця вирішеним залишалося лише питання статусу острова Зміїний у Чорному морі, що впливало на визначення меж континентального шельфу і виключної економічної зони.

На відміну від кордонів з іншими колишніми союзними республіками проблема демаркації сухопутної частини українсько-російського кордону, розбіжності в питанні делімітації Азовського моря та Керченської протоки роками залишаються «замороженим» питанням у двосторонніх відносинах

4). Депопуля́ція — систематичне зменшення абсолютної чисельності населення будь-якої країни або території як наслідок звуженого відтворення населення, коли наступні покоління чисельно менші за попередніх (смертність перевищує народжуваність, високаеміграція,)

В Україні цей процес спостерігається і негативно впливає на демографічну ситуацію загалом.

Практичний тур.

1) Розв'язок

  1. 1.10° - 0°=10°
  2. 1° дуги на екваторі = 111,3 км.
  3. 111,3 км *10° =1113 км.
  4. 1113 км : 5 =222, 6

Отже, М в 1 см 222,6 км ( іменований)

М 1:22260000 числовий

Відповідь: М в 1 см 222,6 км ( іменований)

М 1:22260000 числовий

2) Розв'язок

  1. Визначаємо географічну довготу м. Київ

Київ - 30°30' сх..д.

Рахів - 24°25' сх..д.

  1. Визначаємо різницю довготи між Києвом та Раховом

30°30' сх..д. - 24°25' сх..д. = 6° 05'

  1. Визначаємо різницю в часі

6° 05' * 4 хв = 29 хв.

  1. Визначаємо місцевий час у Рахові. Оскільки Рахів розташований на захід від Києва, тому час буде меншим.

1 5 год. 45 хв -29 хв. = 15 год. 16 хв.

Відповідь: у Рахові 15 год. 16 хв.

10 клас

Теоретичний тур:

  1. Наведіть приклади ресурсів вод Світового океану. Поясніть, як їх використовують. Які проблеми виникають під час господарської діяльності?

(15 балів)

2. Існує відповідна соціально - економічна типологія країн світу. До якого типу країн належить Україна і чому?

(15 балів)

Бліц-тур

(дати короткі відповіді; кожна правильна відповідь оцінюється п’ятьма балами; максимальна кількість балів - 25)

1.Розвяжіть задачу.

Визначте падіння і похил річки, довжина якої 3000км., висота витоку- 260м., а гирла- ( -20м).

2. Що спільного у поняттях «територіальні води» та «морські економічні зони»?

3.У світі налічується 193 суверенні держави, 192 з яких є членами НАТО. Яка з суверенних держав не входить до міжнародного блоку? Чому?

4.У чому заключається динамічність політичної карти світу? Чому?

5. Визначте температуру повітря на висоті Говерли, якщо біля підніжжя гори вона становить +5 °С

А. 12°С Б. -7°С В. 5°С Г. 17°С

Практичний тур:

(розв'яжіть задачі з повним приведенням ходу рішення)

1.За київським часом 15 год. 45 хв. Який місцевий час на цей момент у місті Рахів (довгота 24, 25* сх.д.)

10б. 2.Відстань по екватору від нульового до десятого меридіана по карті світу становить 5 см. Визначте масштаб карти. Запишіть його у вигляді числового та іменованого масштабів.

10б

10 клас

Теоретичний тур:

  1. Україна- Країна з перехідною економікою.

Третім типом держав сучасного світу є країни з перехідною економікою До них належать країни, що виникли після розпаду Радянського Союзу (Росія, Україна, Білорусь, Молдова, Латвія, Литва, Естонія, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан), країни колишнього соціалістичного табору із Центральної Європи (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Сербія, Чорногорія, Словенія, Хорватія, Боснія і Герцеговина,, Македонія., Албанія) та Монголія. У цих країнах сформувався переважно індустріальний тип економіки, в якому пріоритетною галуззю вважалася важка промисловість. Головною формою власності була державна. Неконкурентоспроможна продукція підприємств була зорієнтована переважно на внутрішній ринок. Господарство більшості країн тепер перебуває в кризовому стані. На початку 90-х pp. XX ст. країни взяли курс на перехід від планової економіки до ринкової. Ці реформи у різних країнах проводяться неоднаковими темпами: дуже стрімко — у Польщі; поступово — у Словенії, Угорщині, Чехії, Росії, Естонії; повільно — у Болгарії, Румунії, Україні, Білорусі.

У політичному житті планети країни з перехідною економікою відіграють підпорядковану роль. Членами НАТО стали Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина, Словенія, Латвія, Литва, Естонія, Румунія, Болгарія, Албанія, Хорватія. Ряд країн є претендентами на вступ до цього військово-політичного блоку. Україна активно співпрацює з НАТО. Росія є ядерною державою, постійним членом Ради Безпеки ООН.

Відповіді

Бліц-тур

1.Розв*язок.

Дано: П = h 1 – h 2 =260 – ( - 20м) = 280 м = 28000см.

L = 3000 км Пр = 28000 см.: 3000 км = 9.3 см/км = 0.093 м/км

h 1= 260 м

h 2 = ( - 20 м) Відповідь : похил річки становить 0.093м/км

П – падіння -?

Пр – похил - ?

5. Розв*язок. При піднятті вгору температура знижується на кожен кілометр на 5-6*С.

1. Знаходимо на скільки градусів знизиться температура при підйомі на Говерлу висотою 2061м.

2061м:1000м * 6°С.=12°С

  1. Далі визначаємо температуру на висоті 2061м

5°С - 12°С = -7

Відповідь: температура повітря . на Говерлі -7°С

Практичний тур

Практичний тур.

1) Розв'язок

  1. Визначаємо географічну довготу м. Київ

Київ - 30°30' сх..д.

Рахів - 24°25' сх..д.

  1. Визначаємо різницю довготи між Києвом та Раховом

30°30' сх..д. - 24°25' сх..д. = 6° 05'

  1. Визначаємо різницю в часі

6° 05' * 4 хв = 29 хв.

  1. Визначаємо місцевий час у Рахові. Оскільки Рахів розташований на захід від Києва, тому час буде меншим.

1 5 год. 45 хв -29 хв. = 15 год. 16 хв.

Відповідь: у Рахові 15 год. 16 хв.

2.Розв'язок

  1. 1.10° - 0°=10°
  2. 1° дуги на екваторі = 111,3 км.
  3. 111,3 км *10° =1113 км.
  4. 1113 км : 5 =222, 6

Отже, М в 1 см 222,6 км ( іменований)

М 1:22260000 числовий

Відповідь: М в 1 см 222,6 км ( іменований)

М 1:22260000 числовий

Олімпіадні завдання з економіки

І тур

Тести першого рівня. Знайдіть єдину правильну відповідь (кожна правильна відповідь – 1 бал)

1. Виберіть найкраще закінчення твердження „Спеціалізація – це економічна ситуація, при якій:

a) виробничі функції підприємства обмежені;

b) споживачі обов'яково отримують вигоду;

c) створються підприємства, що випускають продукцію певного виду;

d) знижується ефективність виробництва.

2. Проблема обмеженості може бути вирішена, якщо:

a) усі країни світу стануть постіндустріальними суспільствами;

b) будуть знайдені практично невичерпні джерела енергетичних ресурсів;

c) люди та країни відмовляться від конкуренції на користь співробітництва;

d) усі наведені вище відповіді є неправильними.

3. Виберіть метод економічної теорії який передбачає вивчення об'єкта шляхом створення та дослідження його копії:

a) моделювання;

b) узагальнення;

c) абстракція;

d) класифікація.

4. Ступінь цінової еластичності попиту має важливе практичне значення, оскільки:

a) дозволяє вирішити питання про інвестиції капіталу в конкретну галузь;

b) виявляє напрямки зниження витрат виробництва при випуску визначених товарів;

c) дозволяє оцінити зміни виторгу від реалізації визначеної продукції;

d) показує реакцію споживачів на зміну ринкових умов.

5. Бюджетна лінія – це лінія, що показує варіанти:

a) виробництва двох товарів, що мають однакову корисність;

b) споживання декількох товарів при даному бюджеті;

c) придбання двох товарів при даному бюджеті;

d) придбання товарів, що мають однакову корисність при даному бюджеті.

6. Будь-яка фірма виробляє оптимальний обсяг продукції за умови:

a) граничний виторг дорівнює ціні;

b) граничний виторг перевищує середні сукупні витрати;

c) граничний виторг дорівнює граничним витратам;

d) граничні витрати дорівнюють середнім сукупним витрата.

7. Які з ринкових структур відносяться до реальних:

a) досконала конкуренція, олігополія, чиста монополія;

b) монополістична конкуренція та олігополія;

c) досконала конкуренція та монополістична конкуренція;

d) чиста монополія, олігополія, монополістична конкуренці.

8. Цілком імовірно, що причиною зниження ціни на продукт є;

a) ріст податків на підприємницьку діяльність;

b) зниження ціни на взаємодоповнюючий товар;

c) зниження ціни на виробничі ресурси;

d) підвищенні ціни на товар-субститут.

9. Взаємозамінні товари або товари-субститути це:

a) товари першої необхідності;

b) пари товарів, для яких збільшення ціни одного приводить до зниження попиту на іншій;

c) пари товарів, для яких збільшення ціни одного приводить до збільшення попиту на іншій;

d) пари товарів, що мають зворотне співвідношення між зміною ціни одного з них і зміною величини попиту на іншій.

10. Для максимізації корисності благ споживачі повинні так витратити суму грошових коштів, щоб:

a) гранична корисність кожного товару в розрахунку на 1 грн. була однаковою;

b) гранична корисність кожного споживаного товару була однаковою;

c) загальна корисність кожного товару в розрахунку на 1 грн. була однаковою;

d) гранична корисність кожного товару, що купляється, була максимальною.

Тести другого рівня. Знайдіть єдину правильну відповідь (кожна правильна відповідь – 1.5 бали)

11. Підприємство «Місячне світло» випустило у вільний продаж акції, дане підприємство:

a) акціонерне товариство відкритого типу;

b) акціонерне товариство закритого типу;

c) індивідуальне приватне підприємство;

d) товариство з обмеженою відповідальністю.

12. Орендар, що взяв в оренду автомобіль, є:

a) потенційним власником автомобіля;

b) повним власником автомобіля;

c) користувачем автомобіля;

d) усі відповіді вірні.

13. Економічний прибуток фірми менше за бухгалтерський на суму:

a) амортизації;

b) альтернативної вартості власних ресурсів фірми;

c) постійних витрат фірми;

d) змінних витрат фірми.

14. Зростання цін за два місяці складало 84%. Визначити, на скільки відсотків зростали ціни в середньому щомісяця:

а) 26,4%; b) 35,6%; c) 24%; d) 42%.

15. За рік вартість виробленої продукції на бісквітній фабриці зросла у три рази, а інфляція в країні склала 50%. Отже, за цей період на фабриці:

a) продуктивність праці збільшилася в 2,5 рази;

b) продуктивність праці збільшилася на 100%;

c) продуктивність праці знизилася в 2 рази;

d) продуктивність праці збільшилася в 3 рази.

16. Максим хоче купити два квитки на концерт улюбленої рок-групи. Ціна одного квитка 30 грн. Для цього йому потрібно простояти в черзі 3 години робочого часу. Якщо денний заробіток Максима 24 грн., то альтернативна вартість двох квитків дорівнює:

а) 9 грн.: b) 24 грн.; c) 60грн.; d) 69 грн.

17. Підприємницький ризик компенсує:

a) сам підприємець шляхом збільшення витрат;

b) держава за рахунок бюджетних коштів;

c) покупець через ціну товару;

d) страхова компанія через відповідні поліси.

18. Функція корисності споживача U = X·Y. Доход споживача становить 24 грн., PX = 2 грн., PY = 3 грн. Оптимальний споживчий кошик складається з:

а) 6Х+4Y; b) 3X+6Y; c) 2X+3,3Y; d) 6Х+3Y.

19. Визначите, що є загальним для ринків досконалої та монополістичної конкуренції:

a) кожна фірма має горизонтальну криву попиту на товари, що випускаються;

b) випускаються однорідні товари;

c) випускаються диференційовані товари;

d) на ринку діє безліч продавців і покупців.

20. Яка формула підходить для визначення процентних відрахувань за позику в розмірі 5000 грн., взяту під 10% річних на 9 місяців?

а) І = 500010/1009/12; c) І = 5000109;

b) І = 500010/1009/10; d) І = 500010/10012/9.

Загальна кількість за І тур – 25 балів

Умова задачі №2 (10 балів)

Раціональний споживач має 28 грн., які витрачає на придбання товарів А та В. Ціна товару А становить 2 грн., а ціна товару В – 4 грн. Використовуючи наведені в таблиці дані про смаки і уподобання споживача визначте оптимальний споживчий кошик та суму отриманої загальної корисності.

Q

Товар А

Товар В

TU

MU

MU/Р

TU

MU

MU/Р

1

20

48

2

16

88

3

14

122

4

12

154

5

10

178

6

8

192

7

6

200

8

2

206

Умова задачі №3 (15 балів)

Фермер має три ділянки землі, на яких може вирощувати картоплю або пшеницю. Дані про можливий врожай представлено нижче:

Ділянки

Картопля

або

пшениця

Перша

20 т

15 т

Друга

10 т

5 т

Третя

30 т

25 т

Побудуйте криву виробничих можливостей фермера. Визначте відповідність відрізків КВМ ділянкам землі. Обчисліть альтернативну вартість вирощування 55 т картоплі.

Розв’язання задачі

Заповнюємо таблицю:

Q

Товар А

Товар В

TU

MU

MU/Р

TU

MU

MU/Р

1

20

20

10*

48

48

12

2

36

16

8**

88

40

10*

3

50

14

7

122

34

8,5

4

62

12

6***

154

32

8**

5

72

10

5

178

24

6***

6

80

8

4

192

12

3****

7

86

6

3****

200

8

2

8

88

2

1

206

6

1,5

Дані таблиці свідчать, що чотири набори благ відповідають правилу максимізації корисності . Тому перевіримо, який доход треба споживачеві для придбання кожного кошика.

І1А+2В = 2+2×4 = 10 грн.

І2А+4В = 2×2+4×4 = 20 грн.

І4А+5В = 4×2+5×4 = 28 грн.

Оскільки раціональний споживач – це споживач, який максимізує корисність на свій бюджет, то оптимальний споживчий кошик даного споживача 4А + 5В. Цей кошик приносить споживачеві загальну корисність TU4А+5В = 62 + 180 = 242 бали.

Розв’язання задачі №3

Для побудови КВМ складемо таблицю альтернативних можливостей фермера:

Альтернативи

Кількість

картоплі

Кількість

пшениці

А (3 ділянки засаджені картоплею)

60

0

В (перша ділянка засаджена картоплею, друга і третя – пшеницею)

20

30

С (друга ділянка засаджена картоплею, перша і третя – пшеницею)

10

40

D (третя ділянка засаджена картоплею, перша і друга – пшеницею)

30

20

Е (перша і друга ділянки засаджені картоплею, третя – пшеницею)

30

25

F (друга і третя ділянки засаджені картоплею, перша – пшеницею)

40

15

G (перша і третя ділянки засаджені картоплею, друга – пшеницею)

50

5

Н (3 ділянки засіяні пшеницею)

0

45

За даними таблиці будуємо графік КВМ

10

Відрізок НС відповідає умовам 2-ої ділянки землі, відрізок СЕ – умовам першої ділянки, відрізок ЕА – третьої ділянки.

55 т картоплі вирощується на всіх трьох ділянках. Тому альтернативна вартість 55 т картоплі = А.в. 10 т картоплі + А.в. 20 т картоплі + А.в. 25 т картоплі = 5 + 15 + 25 × = 40,83 т пшениці.

Розв’язки

завдань І етапу Всеукраїнської олімпіади з

інформатики

8-9 клас

Завдання 1

Використовуючи лише графічні можливості програми MS Word зобразити шахівницю із фігурами на ній (див. мал 1)

Розв’язок

Задача розбивається на дві частини: зображення шахівниці і зображення фігур. Окремо про кожну з них.

Шахівниця

Малюємо довільний квадрат. Для цього на панелі Малювання (Рисование) знайдемо піктограму Прямокутник (див. мал. 2),

Мал.1

Мал.2

потому затиснувши клавішу [Shift] проводимо мишею по діагоналі в довільному місці екрана і отримуємо квадрат.

Тепер налаштуємо режим прив’язки Рисование è Сетка è Привязать к другим объектам (див.мал 3)

2

3

4

Мал.3

4

1

Тепер дуже легко «збудувати» шахівницю, використовуючи, копіювання квадрату в сусідню позицію (при цьому здійснюється прив’язка нового квадрату до попереднього «куток до кутка»).

Для цього при перенесенні затискайте клавішу [Ctrl] (для вмикання режиму копіювання при перенесенні об’єкта) разом з клавішею [Shift](для здійснення лише вертикальних або горизонтальних зміщень).

Коли ви розставите по місцям чотири квадрати їх вже можна закрасити в кольори шахівниці та згрупувати. Для цього виділіть всю групу, на довільному об’єкті групи натисніть праву кнопку мишки та в контекстному меню виберіть Группировка è Группировать (див.мал. 4)

Мал.4

Тепер можна цей сегмент розмножити чотири рази по горизонталі і по вертикалі до отримання всієї шахівниці. (див.мал.5)

Мал.5

Порядок розстановки та групування квадратів під час їх розмноження можна змінювати.

Фігури

Фігури краще малювати на новому листку, використовуючи екранну сітку та полілінію. А тепер про все по порядку.

Новий листок – натисніть комбінацію клавіш [Ctrl] + [N]

Екранна сітка – Відкрийте вже знайоме Вам вікно Рисование è Привязка к сетка. В ньому поставте галочки так як показано на малюнку (див. мал.6).

em>

Мал.6

В результаті отримаємо аналог «листочка із зошита в математику» (див. мал.7), по вузлам клітинок якого можна легко намалювати симетричний контур фігури за допомогою поліліній.

Мал.7

Полілінія –

Ці лінії можна знайти відкривши вікно Автофигуры è Линии (див.мал 8)

Тепер лише залишається, послідовно клацаючи в вузлах екранної сітки, вивести контур бажаної шахової фігури (див.мал. 9)

Мал.9

4

8

13

16

15

11

7

3

Послідовно «клацайте» мишкою по вузлам контуру. Для закінчення клацніть в першому вузлі.

5

9

12

1

17

По закінченню, закрасіть фігуру білим або темним кольором

І т. д.

14

10

6

2

Коло

Еліпс

Полілінія

Порядок розстановки та групування квадратів під час їх розмноження можна змінювати.

Таким чином потрібно намалювати лише пішака, коня, туру, слона, ферзя та короля. Потім їх треба зменшити до необхідних розмірів, перенести на шахівницю (яку перед цим не забудьте згрупувати), розмножити в необхідній кількості, зафарбувати та розставити по місцям.

Мал.10

Все завдання по зображенню шахівниці та фігур при наявності необхідних навичок можна виконати за 5-10 хв.

Підсумок

Описані вище прийоми роботи з векторною графіко в програмі MS Word дозволяють створити довільні графічні об’єкти.

P.S.

Створений таким чином документ бажано запам’ятати як шаблон з ім’ям Шахівниця. Потім Ви можете використати його для зображення шахових позицій чи шахових етюдів для шкільного гуртка юних шахістів.


Завдання 2

Використовуючи можливості програми MS Excel виготовити таблицю множення всіх натуральних чисел від 1 до 10 на всі натуральні числа від 1 до 40 (див. мал. 2)

Мал.1

Тому що:

156 = 12 х 26

Розв’язок (варіант 1 )

Як бачимо задача зводиться до побудови таблиці де кожна комірка містить добуток двох чисел які знаходяться в самій верхній комірці відповідного стовпчика та самій лівій комірці відповідного рядка (див мал.1)

Порядок розстановки та групування квадратів під час їх розмноження можна змінювати.

Спробуємо розв’язати цю задачу «в лоб». Спочатку створимо перший стовпчик та рядок в яких будуть послідовні числа, відповідно, в стовпчику від 1 до 40, в рядку від 1 до 10.

Нижче опишемо порядок дій:

  1. 1. запустимо програму MS Excel,
  2. 2. поставимо у верхній лівій комірці одиничку виділимо її клацнувши на ній,
  3. 3. зафарбуємо цю комірку сірим кольором (див. мал. 2),
  4. 4. заповнимо комірки в першому рядку послідовними числами від 1 до 10, для цього:

4.1.

Мал.2

наїдемо курсором на нижній правий край виділеної комірки, курсор повинен змінитись з об’много хрестика на такий, на який на малюнку 2 вказує стрілка.

4.2. затискаємо ліву кнопку мишки та кнопку [Ctrl]і проводимо курсором вправо над 10-ма комірками таблиці, при цьому всі вони заповняться послідовними числами від 1 до 10 та закрасяться як перша комірка - сірим кольором,

4.3. подібним чином заповнимо перші сорок комірок першого стовбчика),

  1. 5. розкреслимо відповідну зону 10 х 40 комірок тонкими лініями для цього скористаємось кнопкою Все границы на стрічці меню Форматирование (див.мал.3)

Мал.3

  1. 6. отримаємо незаповнену таблицю Піфагора (див.мал.4)

Мал.10

Мал.4

Тепер підготовчі роботи закінчились і потрібно придумати метод як автоматично заповнити пусті комірки добутками, для цього зосередимось на верхньому лівому кутку таблиці і розповімо як це зробити за допомогою формул.

Спробуємо помножити 2 на 2. Для цього пишемо напишемо формулу як на малюнку 5.

Мал.5

Порядок дій:

  1. 1. в комірці з кординатами В2 ставимо знак «=» - комп’ютер зрозуміє що ви хочете писати формулу,
  2. 2. клацаємо в верхній над нею сірій комірці з двійкою – в формулі з’являється її кордината (при обчисленні формули замість синіх літер «В1» буде вставлено вміст відповідної комірки – в нашому випадку число 2)
  3. 3. скориставшись клавіатурою, вводимо знак множення «*»
  4. 4. тепер мишею клацаємо на лівій комірці відповідного рядка, в формулі відобразяться і її кординати – зелені літери «А1» (при обчисленні формули замість них буде вставлено вміст відповідної комірки – в нашому випадку також число 2)
  5. 5. формула готова, тепер залишається її запустити на обчислення для цього натисніть на клавіатурі клавішу [Enter]
  6. 6. формула обчислилась і в нашій комірці ви бачите бажане 4 (див.мал 6)

Мал.6

Тепер логічно заповнити інші пусті комірки подібними формулами.

Спробуємо це зробити, виконавши наступні дії:

  1. 1. виділимо комірку В2 з формулою
  2. 2. скопіюємо вміст комірки В2 методом заповнення в інші комірки (подібно до того як ми заповнювали перший рядок та стовпчик послідовними числами тільки без затиснення кнопки [Ctrl]), для цього :

1.1. відшукаємо вже знайомий курсор – хрестик в нижньому правому кутку комірки В2,

1.2. затискаємо ліву кнопку миші і проводимо вниз на 2-3 комірки

  1. 3.

12 ≠ 2 х 3

справді, в цих комірках з’явились формули скопійовані з комірки В2, але чомусь результат їх обчислення не такий як ми очікували (див.мал.7)

  1. 4.

Мал.7

подвійне клацання в комірці В3 – входимо в режим відображення формул

Аналізуємо цю формулу і бачимо причину невірного результату – скопійована формула множить те що безпосередньо над коміркою на те що безпосередньо зліва від неї (див. мал. 8)

От коли б ми могли синій прямокутничок закріпити на верхній двійці (тобто, на комірці з кординатами В1), тоді б все виправилось.

Це зробити легко вставивши в формулу замість синього виразу «В2» вираз «В$1». Знак «$» закріпляє у формулі ту кординату, що слідує за ним.

Тепер залишається повернутись назад двічі натиснувши комбінацію клавіш [Ctrl]+[Z], змінити початкову формулу у комірці В2

Мал.8

=В$1*А2

=В1*А2

è

Мал.8

Мал.8

і знову її скопіювати методом заповнення на всі 40 комірок вниз.

Тепер все впорядку. Як і очікувалось, верхня комірка B$1 не сповзла униз бо її рядкова кордината закріплена знаком «$»на одиничці. (див.мал 9)

24 = 2 х 12

6 = 2 х 3

Подібним чином треба зробити ще 9 раз для кожного стовбця. (просте копіювання не дасть бажаного результату).

Задача розв’язана.

Підсумок

Цей розв’язок вказує на важливість знань про відносні та абсолютні кординат комірок під час складання формул.

Мал.9

Розв’язок (варіант 1 )

Попередній метод громіздкий, але при повному розумінні теорії кординат та навичках складання формул, учень може справитись із завданням за кілька хвилин.

Мал.10

Другий розв’язок набагато елегантніший, тому що він використовує потужності вбудованої макромови програмування VBA, а суть задачі зводиться до простої математичної моделі (а значить і до простого програмного коду)

Звичним рухом натискаємо комбінацію клавіш [Alt]+[F11] (таким чином відкривається редактор мови MS Visual Basiс в якому ми і створимо наш код).

У вікні Projectзнайдемо об’єкт Эта книга і двічі цокнемо на ньому мишкою (див.мал 10) – це відкриє вікно Code в якому ми напишемо код що буде виконуватись коли ми відкриватимемо нашу книгу.

Для цього у вікні Code знайдемо список Object в якому виберемо об’єкт Workbook – робоча книга а в списку Procedure знайдемо подію Open - відкриваю. (див.мал.11)

Список Object

Список Procedure

Мал.11

В полі вікна коду самостійно створиться контейнер для нашого коду.

Private Sub Workbook_Open()

Сюди ми впишемо код, що виконається під час відкривання нашої книжки

End Sub

Далі я просто відтворю необхідний код з поясненнями даними у звичайному стилі (за допомогою коментарів які у вікні Codeзавжди відображаються після апострофа зеленими літерами)

Private Sub Workbook_Open()відкриваємо контейнер для коду

Dim R, С As Byte ’об’являємо змінні для підрахунку

’рядів(R) та стовбців (С)

Dim Dob As Long ’об’являємо змінну (Dob) для підрахунку’добутку номера рядка на номер стовбця

For C = 1 To 10 ’відкриваємо зовнішній рахунковий цикл

’для кожного з десяти стовбців

For R = 1 To 40 ’відкриваємо внутрішній рахунковий

’цикл для кожного з сорока рядків

Dob = R * C ’знаходимо добуток номера побіжного

’рядка на номер побіжного стовбця

Cells(R, C) = Dob’вставляємо добуток у комірку

з кординатами (R,C)

Next R ’закриваємо внутрішній цикл

Next C ’закриваємо зовнішній цикл

End Sub ’закриваємо контейнер для коду

Напишемо цей код без коментарів (а краще, просто його скопіюйте в вікно коду з екрану свого комп’ютера), збережіть книгу з назвою TableXXX.xlsна робочому столі вашого комп’ютера і закрийте документ.

Тепер спробуйте запустити свій документ з робочого столу. У Вас на екрані з’явиться подібна картинка (див.мал 12)

Мал.12

Це говорить про те, що Excel налаштований так, що довільні коди написані мовою VBA він сприймає як макровіруси і блокує. Щоб зняти захист програми Excel погасіть це вікно попередження, вийдіть в мекню Сервисè Макросè Безопасность і в відповідному вікні виставте позначку навпроти слів Низкая (не рекомендуется). (див.мал.13)

1

2

3

Мал.13

Тепер Excel запустить на виконання довільний код, або, іншими словами, макрос записаний у вашому документі.

Знову закрийте і відкрийте Excel.

Перед Вами Ваша таблиця Піфагора! (код виконався в момент відкриття робочої книги) (див.мал. 14)

Мал.14

Закрасити сірим кольором перший стовпчик та перший рядок та розкреслити табличку можна і власноруч.

Підсумок

  1. 1. Вчимось програмувати – це може бути корисним!
  2. 2. VBA завжди під руками, лиш варто перебуваючи в MSWord, MSExcel, MSPowerPoint чи MSAccessнатиснути [Alt]+[F11] і робіть чудеса.


Завдання 3

Використовуючи можливості програми MS PowerPoint виготовити слайд з чотирма керуючими кнопками названими відповідно «Слайд 1», «Слайд 2», «Слайд 3» та, «Слайд 4», (див.мал 1)

Мал.1

Далі побудувати чотири слайди з відповідними надписами та кнопкам «Додому» (див.мал.2)

Мал.2

По натиску на кожну кнопку першого слайду відкривається відповідний її номеру слайд. По натиску на кнопку «Додому» повертаємось на перший слайд.

Розв’язок (варіант 1 )

Ця задача дуже проста і нагадує створення гіперсторінок в браузері.

Спочатку відкриємо програму MS PowerPoint

Завдання

І етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології

9 клас

Оцінювання: тестові завдання групи А – по 1 балу, разом – 10 балів;

тестові завдання групи Б – по 2 бали, разом – 10 балів;

тестові завдання групи В – 6 балів;em>

Всього за олімпіаду –33 бали.

Тестові завдання групи А (одна правильна відповідь).

1. Головним білком мікротрубочок є:

а) актин; б) міозин; в) тубулін; г) глобулін.

2. Організм, який не має черепашки, джгутиків, клітинного рота, порошиці, пелікули – це:

а) амеба протей; б) евглена зелена; в) інфузорія-туфелька; г) трипаносома.

3.Який із грибів не є об’єктом промислового культивування:

а) шиітаке; б) ;печериці в) глива; г) сажка.

4. Тканина, що здійснює висхідний транспорт розчинів мінеральних солей належить до:

а) паренхіми, б) флоеми, в) ксилеми, г) епідерми, д) меристеми.

5. До тканин внутрішнього середовища належить:

а) миготливий епітелій, б) жирова, в) м’язова серцева, г) нервова,

6. Оберіть сухий однонасінний плід:

а) кістянка, б) горішок, в) стручок, г) біб, д) коробочка,

7. Функцію синтезу і транспорту білків у клітині забезпечує:

а) комплекс Гольджі, б) мікротрубочки, в) шорстка ендоплазматична сітка, г) мітохондрії,

8. Тварині, зображеній на малюнку, властива ознака:

а) відсутність грудної клітки,

б) чотирикамерне серце та два кола кровообігу,

в) сіра речовина вкриває півкулі великого мозку,

г) мішкоподібні комірчасті легені,

д) тулубові нирки

9. Збудження симпатичної нервової системи:
а) уповільнює і послаблює скорочення серця;
б) зменшує перистальтику кишечника; 
в) не впливає на секрецію потових залоз;
г) підсилює секрецію слинних залоз.
10. Каталітичну функцію можуть виконувати:
а) тільки білки; б) білки і ДНК; в) білки і ліпіди; г) білки і РНК.

Тестові завдання групи Б (правильними можуть бути одна або декілька відповідей).

1. До захворювань травної системи відносять:

а) атеросклероз, б) холецистит, в) цистит, г) панкреатит, д) плеврит, е) гепатит,

2. Для гаметогенезу НЕ характерні процеси:

а) мітотичний поділ, б) мейотичний поділ клітин, в) синтез ДНК,

г) редукція хромосом, д) копуляція, е) кон’югація хромосом,

3. У цитозолі (гіалоплазмі) відбуваються процеси:

а) синтезу білків, б) синтезу ДНК, в) синтезу РНК, г) збирання рибосом, д) гліколізу,

4. Метод, який дає змогу прогнозувати наслідки різних процесів чи явищ у природі:

а) порівняльно-описовий, б) експериментальний, в) статистичний, г) моделювання, д) моніторинг,

5. До амфіфільних речовин належать: а) ліпопротеїди, б) фосфоліпіди, в) нуклеотиди, г) моносахариди, д) полісахариди,

Тестові завдання групи В

1. Розгляньте малюнок і вкажіть характеристики зображеної рослини

Тип кореневої системи

Спосіб запилення

Насінні зачатки

1.Мичкувата

1.Вітром

1.Покриті стінками зав’язі

2.Стрижнева

2.Водою

2.Розташовані відкрито на насінних лусках

3.Корені відсутні

3.Комахами

3.Відсутні

2. Укажіть характеристики тварини, зображеної на малюнку

Клас

Ряд

Серце

1.Земноводні

1.Ящірки

1.Чотирикамерне

2.Плазуни

2.Хвостаті

2.Трикамерне

3.Кісткові риби

3.Крокодили

3.Трикамерне з неповною перегородкою в шлуночку

p>

Завдання з хімії для учнів 8 класу

1. Хімічна формула простої речовини – це: а) О; б) О2; в) СО; г) СО2

2. Відносна молекулярна маса Карбон(ІІ) оксиду дорівнює: а) 44; б) 12; в) 16; г) 28

3. Масова частка Оксигену в Купрум(ІІ) оксиді складає: а) 75%; б) 20%; в) 25%; г) 16%.

4. Кисень в лабораторних умовах можна добути з: а) HCl; б) AgNO3; в) KMnO4; г) CaO .

5. Хімічна формула складної речовини – це: а) N2; б) C; в) CO2; г) O2; д) N2O; е) H2CO3.

6. Вкажіть формули речовин, в яких валентність з′єднаного з Оксигеном елемента дорівнює п′яти:

а) CuO; б) P2O5; в) Li2O; г) Cl2O5; д) Fe2O3; е) N2O5.

7. Вкажіть формули оксидів: а) CuSO4; б) CaO; в) Cl2O7; г) HNO3; д) NH3.

8. Що таке «атом»?

а) це найдрібніша частинка речовини, що зберігає її властивості

б) найдрібніша частинка речовини, що має позитивний заряд

в) найдрібніша хімічно неподільна електронейтральна частинка речовини

г) найдрібніша частинка речовини, що має негативний заряд

9. З чого складається атом?

а) з протонів і нейтронів б) з ядра і електронної оболонки

в) з протонів і електронів г) з нейтронів і електронів

10. Яка конфігурація зовнішнього електронного шару йона Сульфуру S-2 ?

а) 3s2p2 б) 3s2p4 в) 4s2p4 г) 3s2p6

11.Укажіть, що є спільного в будові атомів елементів із порядковими номерами 3 і 11:

а)заряд ядра; б) кількість електронів в)кількість електронних рівнів; г)кількість електронів на зовнішньому енергетичному рівні.

12.Укажіть елемент другого періоду, який виявляє найбільш яскраво виражені металічні властивості:

Be , N, Li, О

13. Установіть відповідність між електронними конфігураціями та формулами хімічних частинок: Електронна конфігурація 1s22s22p63s23pl;

а)Формула частинки S 2- б)Формула частинки Na+ в)Формула частинки A1 г)Формула частинки N

14. Відносна молекулярна маса вищого оксиду елемента п’ятої групи дорівнює 108. Визначте елемент.

15. Атом елемента має на 6 електронів більше, ніж іон Магнію. Визначте елемент, складіть електронну формулу його атома та іона.

16. Установіть відповідність між електронними конфігураціями зовнішніх енергетичних рівнів та символами хімічних елементів:

Електронна конфігурація а) 4s23d7; б) 3s2 Зр1; в) 4s2; г) 2s22p5.

Символ хімічного елемента 1)Са 2)А1 3)Co 4)F

17. Масова частка Сульфуру в сполуці з Оксигеном дорівнює 40%. Виведіть формулу цієї речовини.

18. На домовині китайського полководця Чжао Чжу, похованого в 316 році, розміщений металевий орнамент. Коли хіміки зробили аналіз сплаву, то з′ясували, що він складається з 5% магнію, 10% міді й 85% алюмінію. Наука дотепер не може пояснити, як удалося давнім китайцям одержати такий сплав. Визначте, скільки грамів кожного металу міститься у 20 г сплаву.

Хімія 9 клас

І рівень

1.Обчисліть масову частку розчиненої речовини в розчині одержаному в результаті змішування 20г солі і 130 г води.

2.Обчислити, яку масу натрій хлориду і води необхідно взяти для приготування 00г розчину з масовою частиною розчиненої речовини 7%.

3.У розчині купруму (ІІ) сульфату масою 125г. з масовою частиною20% додатково розчинили 10г купрум (ІІ) сульфату. Обчислити масову частку розчиненої речовини в новоутвореному розчиині.

ІІ рівень

1.Обчисліть масову частку розчину одержаного в результаті зливання 25г розчину сульфатної кислоти з масовою часткою H2SO4 70% і 45г розчину сульфатної кислоти з масовою часткою H2SO4 20%.

2.До розчину магній сульфату масою 300г з масовою частиною солі 15% долили 200 мл води. Яка масова частка речовини в новому розчині?

3.Визначити масу кристалогідрату FeSO4*7H2O, потрібного для приготування розчину масою 150г з масовою часткою ферум (ІІ) сульфату FeSO4 12%

ІІІ рівень

1.Розчинність Na2CO3 при 20 С становить 218 г у 1000 мл води. Чому дорівнює масова частка речовини у насиченому розчині?

2.До розчину хлоридної кислоти масою 170г. з масовою часткою HCL 10% долили розчин масою 130г з масовою часткою кислоти 40%. Яка масова частка хлоридної кислоти в новому розчині?

ЗАВДАННЯ

І етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад

з англійської мови

Round I.

Аудіювання, 8 клас. Текст

Girl on the Titanic

Ruth Becker was twelve years old in March 1912 when she travelled from India to England with her little brother Richard, aged one, her sister, Marion, aged four, and their mother. They were on their way home to the USA.

After travelling by boat through the Suez Canal and across the Mediterranean Sea they arrived in England. They planned to cross the Atlantic Ocean to the USA in a famous new ship, the Titanic.

The Titanic was the biggest and most modern ship in the world, and this was its first voyage. It was as long as three football fields and eleven storeys high. The newspapers said the Titanic was like a palace. They also said it could not sink.

When the Titanic left England, the weather was good. For the first four days the passengers enjoyed life on the ship. Then, on Sunday, April 14, the weather turned cold. The northern part of the Atlantic is near the Arctic Circle, so there were icebergs in the water. At 11.40 p.m. a lookout saw a big iceberg 500 metres ahead. An officer tried to turn the ship, but it was going too fast, and the Titanic hit the iceberg.

At first, nobody was worried, just after midnight, Ruth and her mother woke up. There was a strange silence because the ship’s engines had stopped.

Ruth’s mother got up and spoke to a steward outside her cabin. He said, “Don’t worry. It’s only a small problem”.

She went back to bed, but some time later a steward knocked on their door and said, “Put your life jackets on and go up to the lifeboat deck”.

“Do we have time to dress?” she asked.

“No, Madam, you have time for nothing. The ship is sinking”.

Ruth and her mother woke the two younger children. They put coats over their nightclothes and ran up the stairs to the lifeboats.

There were not enough lifeboats, so the captain said, “Women and children first”. Men had to say goodbye to their families and stay on the ship.

It was very cold, so Mrs Becker sent Ruth back to their cabin for warm blankets. When Ruth returned, officers were putting her little brother and sister into a lifeboat. Ruth’s mother got into the boat with them, but an officer stopped Ruth and said, “Sorry. It’s full”. He lowered the boat into the sea, and Ruth was left on the ship.

Ruth’s mother shouted, “Ruth! Get in the next lifeboat!”

A few minutes later, Ruth was in another lifeboat. But more than 1,500 people were still on the ship.

Then the great ship broke into two halves. The front half sank below the water, and two minutes later the other half sank. Hundreds of people were in the water, crying for help. But nobody could help them because the lifeboats were already dangerously full.

About three hours later, Ruth saw a light from another ship. When the ship got to them, Ruth was so cold that she could not move. Men pulled her onto the ship and gave her a hot drink.

Then Ruth ran all over the ship, looking for her mother and her brother and sister. She watched as other lifeboats came in. Hours later, she found them. All three of them were safe.

In the end, 705 people were saved. But many were not as lucky as Ruth. More than 1,500 people died in the freezing water.

And Ruth Becker? She lived a long life. She finished school and went to university, became a teacher, had three children, and lived to the age of 90.

Аудіювання, 8 клас

Directions:

In this Test you will carefully listen to a text read aloud twice. The text is followed by 20 tasks. You should do tasks 1 through 10 following the first reading of the text on the basis of what is stated or implied in the text. The text will be read a second time and you should do tasks 11 through 20 following the second reading of the text on the basis of what is stated or implied in the text. For each task you will choose from four possible answers (A, B, C or D), or two letters (T/F (True or False)) as specified prior to each task.

Завдання 1.

Directions:

Statements 1 through 10 (decide if the statements are True or False):

  1. 1. The story about Ruth Becker is true.
  2. 2. The newspapers said the Titanic was too big.
  3. 3. When the steward knocked on the door, he said the problem was with the ship’s engine.
  4. 4. When they left their cabin, they didn’t have enough time to get fully dressed.
  5. 5. There were too many life jackets and too few lifeboats.
  6. 6. After she was safe, Ruth looked for the family.
  7. 7. Most of the passengers got away in lifeboats.
  8. 8. All the men had to stay on the ship.
  9. 9. The Titanic sank because it was the biggest ship in the world.

10. The tragedy happened on the night of 14 th April, 1912.

Аудіювання, 8 клас. Завдання 2. Directions:

Questions 11 through 20 (choose the best answer):

11. Ruth Becker was…

A. Indian.

B. English.

C. American.

D. German.

12. Ruth and her family … in England.

A. lived

B. got on the Titanic

C. began their long journey

D. finished their long journey

13. The Titanic … before March 1912.

A. didn’t make a voyage

B. wasn’t in the news

C. wasn’t built

D. made a voyage

14. The Titanic hit …

A. a bad storm.

B. a large piece of ice.

C. the Arctic Circle.

D. a ridge.

15. Just after midnight, the steward told Ruther’s mother …

A. the problem wasn’t serious.

B. to wake the children.

C. to put on her jacket.

D. to go to sleep.

16. When the steward said the problem was very serious they had to … very quickly.

A. leave their cabin

B. get dressed

C. pack their suitcases

D. wake up

17. Before they could all get in a lifeboat, Ruth and her family …

A. became separated.

B. fell into the water.

C. fell asleep.

D. said goodbye to each other.

18. After three hours, Ruth …

A. was warm.

B. saw a ship.

C. cried for help.

D. was in the same boat.

19. No one in Ruth’s family…

A. put a life jacket on.

B. was cold.

C. was on the other ship.

D. died.

20. Ruth Becker died …

A. when she was 80.

B. just after she finished school.

C. when the Titanic sank.

D. after a long, full life.

ROUND II. Читання, 8 клас.

Directions:

In this Test you will read three texts. You should do the tasks following the text on the basis of what is stated or implied in that text. For each task you will choose the best possible answer from four possible answers (a, b, c or d) or two letters (T/F(True or False)) as specified prior to each task.

Questions 1 through 5 refer to Text 1.

Text 1 The Tomato

The tomato is the world’s most popular fruit. And, botanically speaking, it is a fruit, not a vegetable. More than 60 million tons of tomatoes are produced per year, 16 million tons more than the second most popular fruit, the banana. Apples are the third most popular (36 million tons), then oranges (34 million tons) and watermelons (22 million tons). Tomatoes were first cultivated in 700 AD by Aztecs and Incas. Explorers returning from Mexico introduced the tomato into Europe.

Tomatoes are rich in vitamins A and C and fiber, and are cholesterol-free. Doctors say that the stuff that makes tomatoes red may prevent cancer. It also protects us from the free radicals that may ruin many parts of the body together with vitamins C and E.

Tomatoes are used in many food products, including, of course, tomato sauce (ketchup), pasta and pizza. Don’t store ripe tomatoes in the fridge. Cold temperature lessens the flavour in tomatoes.

Task 1: Questions (choose the correct letter a, b, c or d):

1. About 60 million tons of tomatoes are grown … .

a) every month

b) every year

c) every 6 months

d) every 2 years

2. Which is the continent where tomatoes were cultivated for the first time?

a) Europe

b) America

c) Asia

d) Africa

3. Oranges are … .

a) as popular as tomatoes

b) in the fourth place in popularity

c) not so popular as watermelons

d) not mentioned in the text

4. What is the right way to keep tomatoes?

a) At a hot temperature

b) At a cold temperature

c) At a normal temperature

d) In water

5. Doctors think tomatoes help people to … .

a) prevent flu

b) become cleverer

c) be strong

d) resist some diseases

Читання, 8 клас

Questions 6 through 10 refer to Text 2.

Text 2 An Interesting Race

There have been a lot of famous cheats in sporting history, even in the most famous sporting event of them all, the Olympic Games. In 1904, the Olympic Games were in St Louis and in the marathon race there were some very interesting competitors!

It was a very hot August day and more than half of the runners didn’t start because it was so hot. The winner of the race was Fred Lorz. Everyone cheered when he finished and he accepted the prize. But he said later that he hadn’t run all the way! He ran the first nine miles but then he got tired and got into a car for the next eleven miles. Then he got out and finished the race! So, he couldn’t be the winner. The person in the second place was Thomas Hicks but then they discovered that he had used drugs to help him continue the race! Another runner in the race was Felix Carvajar. His story was very strange too. While he was running he became hungry and he stopped to eat some apples from the trees in a garden. The fruit was bad and he was sick! But he had a rest and then continued the race. He came fourth.

Task 2: Decide if the statements are true (T) or false (F):

____ 6.People have never cheated in the Olympic Games.

____ 7. Some people didn’t compete because of the weather.

____ 8. Fred Lorz ran only 11 miles.

____ 9. Thomas Hicks was ill during the race.

____10. Felix Carvajar bought some fruit during the race.

Читання, 8 клас

Questions 11 through 15 refer to Text 3.

1p>

Text 3 Busy Roads

Drivers in the UK are very angry at the moment! This is because they are soon going to have to pay more to use roads.

In the UK, as in many countries, there are more cars on the roads every day and this is causing problems. People want to live in the country and travel to work in the towns and cities but the result is busier roads and more traffic jams.

One way to help the problem is for drivers to pay for the different roads they drive on. For example, a driver on a motorway will pay more than a driver on a country lane. But drivers are not happy. One driver, Harry Smith, says, “We have to use these roads to get to work. The trains and buses aren’t very good so we don’t have a choice. We have to drive. We already pay a lot for petrol. The government just wants more!”

Busy roads are definitely a problem but drivers certainly don’t think that this idea is the answer.

Task 3: Decide if the statements are true (T) or false (F):

____ 11. Cars are going to be more expensive.

____ 12. More people are using country roads.

____ 13. A lot of people travel a long way to work.

____ 14. Drivers think paying to use the roads is a good idea.

____ 15. The government is going to increase the price of petrol.

ROUND III. Письмо, 8 клас

Directions:

In this Test you will select from the three tasks written on the board one which you feel you are most capable to write about. You will then begin writing your essay on the pages provided. When you are finished close your papers, lay down your pen and wait for us to collect your test materials.

1. There are a lot of places in Ukraine associated with the history of our

Motherland.

2. Traditions help a family to be a unit.

3. There is some connection between sport and health.

ROUND IV. Уснемовлення, 8клас

Directions:

In this Test you will choose from 20 topics to speak about. Each number corresponds to one topic. The number of your choice is the theme of your oral presentation. Take about a minute to collect your thoughts before you begin to speak on the topic.

1. Real friends usually have many things to share. Do you have a friend you can rely on and trust him?

2. A warm welcome always awaits you in your family. Can you introduce your dearest people?

3. There is some connection between food and health. Does your health depend on your way of life and food you eat?

4. We always look forward to weekends and holidays. How do you spend your free time?

5. We are usually very busy on our weekdays. Can you tell about your typical working day?

6. The Englishmen say, ’My home is my castle’. Do you agree with this statement?

7. There are a lot of people we admire. Who is the most interesting personality for you?

8. When we help parents we make them happy. Do you try your best to be a good helper?

9. Travelling is the best way to explore the world around. What trip has become unforgettable for you?

10. All professions are important and noble. Have you an ambition? What career are you suitable for?

11. Everything is good in its season. What is your favourite season? What weather don’t you like?

12. I’m proud of being Ukrainian. What would you tell your foreign friend about your Motherland?

13. There are a lot of places in Kyiv associated with the history of Ukraine. What places would you like to show your foreign friend?

14. You will never get bored going sightseeing in London. What places would you like to see in the capital of Great Britain?

15.t/strong> Great Britain: one state – four countries. What facts do you know about the country which language you study?

16. If you want to enjoy life find interesting ways to entertain yourself. What are your and your friends’ hobbies?

17. You are lucky to have won a lottery: you can visit any country you like. Where would you go? What do you know about it?

18. People who are fond of reading have a lot of advantages over those who don’t read so much. Are you a great reader?

19. Holidays give us an opportunity to visit relatives, relax, keep traditions. What are your favourite festivals?

20. If you want to feel comfortable in the modern world you must know English. What do you do to improve your English?

RoundI.

Аудіювання, 9 клас. Текст

MY HOLIDAYS

On New Year’s Eve a few years ago I decided to go skiing for the first time with two friends. They are the complete opposite of me in that they are really brave and fearless – they’ve been skiing and diving all their lives, whereas I’m a bit of a coward. Surprisingly, however, I enjoyed it very much and the second we went I felt much more confident and decided to move away from skiing on the nursery slopes. I was doing really well and skiing down quite a steep slope when I heard one of my friends say, “Wow, Barbara, you’re moving fast!” I thought, “Yes, I’m, aren’t I – but how do I stop?” Suddenly all my confidence left me and I fell very badly. I didn’t break anything but I twisted my knee. The rest of the holiday was spent sitting on top of the mountain looking after everybody’s bags and coats.

If I’m honest I prefer going somewhere hot and sunny for a holiday. I love going to Thailand, for example, and staying in one of the beautiful resorts on the coast. The people are extremely friendly and in one hotel we stayed at we got to know the chef quite well and he would take us round the market with him. And one of the waiters took us to visit his uncle who owns a coconut farm. It’s only in ways like this that you begin to get a feel for the country and its people, as these kinds of opportunities are not available for the average tourist.

I’m not a rough-it kind of person: I did enough of that when I was younger. The trouble with me is that I have a genuine problem with mosquitoes – they absolutely adore me! If I get bitten, the bites turn into mini-balloons all over my body. Once when we were travelling by jeep during the monsoon season, the rain was so heavy that we stopped in a village. A young Thai boy noticed this huge bite on my arm, which was going a funny colour, and looked as if it might be infected. He picked some leaves off a tree and made a mixture of them using some salt and a little alcohol and then rubbed the mixture into my arm. You could see the infection disappear: it was amazing; it was like letting the air out of a balloon.

I am an actress and generally, after I’ve finished a run of performances in a play, I feel exhausted, but not too tired to escape! All I want to do is to find a hotel with a fantastic view, a beach, a good book and a mosquito net. My needs are very simple, really, and I just want the opportunity to refresh myself. Sometimes I might consider a holiday in a completely different environment, like visiting a friend in a country cottage or staying in a small bed and breakfast place and walking in the surrounding hills. It’s good for my soul.

Аудіювання, 9 клас

Directions:

In this Test you will carefully listen to a text read aloud twice. The text is followed by 20 tasks. You should do tasks 1 through 10 following the first reading of the text on the basis of what is stated or implied in the text. The text will be read a second time and you should do tasks 11 through 20 following the second reading of the text on the basis of what is stated or implied in the text. For each task you will choose from four possible answers (a, b, c or d), or two letters

(T/F (True or False) as specified prior to each task.

Завдання 1.

Directions:

Statements 1 through 10 (decide if the statements are True or False):

  1. Barbara didn’t like her first trip to the mountains.

2. Barbara’s friends are just like her.

  1. When skiing down the slope, Barbara fell over.
  2. Barbara prefers mountains for her holidays.
  3. People in Thailand are not very friendly.
  4. They stopped in a village because they had heavy bags.
  5. She gave a balloon to a Thai boy.
  6. Barbara works in a theatre.
  7. She is usually tired after the performance.
  1. 10. She wants a lot from her holidays.

Аудіювання, 9 клас.

Завдання 2.

Directions: Questions 11 through 20 (choose the correct letter a, b, c or d):

  1. How did Barbara feel about going away with her friends for the first time?

a) very surprised; c) not bothered;

b) rather afraid; d) really terrified;

  1. What did she do for the first time then?

a) spending New Year with friends; c) skiing;

b) diving; d) being a coward;

  1. How was Barbara’s confidence destroyed?

a) she broke her leg; c) her friend embarrassed her;

b) she started to think; d) her friend criticized her;

14. What did Barbara hurt?

a) she twisted her ankle; c) she broke her leg;

b) she broke her knee; d) she twisted her knee;

15. What does Barbara like most of all in her trips to Thailand?

a) weather; c) monsoon season;

b) meeting people; d) travelling by jeep;

16. How many Thai people does Barbara mention in her story?

a) one; b) two; c) three; d) four;

17. What personal problem does Barbara mention?

a) she hates mosquitoes; c) she prefers living rough;

b) she can’t stand travelling by jeep; d) she dislikes very bad weather;

18. What effect did the mixture have on Barbara’s arm?

a) it changed colour; c) it became infections;

b) it became better; d) it turned into a balloon;

19. How does Barbara feel when a play finishes?

a) completely worn out; c) pleased that she is free;

b) desperate to get away; d) very tired but satisfied;

20. What does Barbara mainly want from a holiday?

a) the chance for her to build up her energy;

b) the chance to visit somewhere fresh;

c) the possibility of relaxing on a beach;

d) the opportunity to stay with friends.

ROUND II. Читання, 9 клас

Directions: In this Test you will read three texts. Each text is followed by 5 tasks. You should do the tasks following the text on the basis of what is stated or implied in that text. For each task you will choose the best possible answer from three possible answers (a, b or c) or two letters (T/F (True or False)) as specified prior to each task. Questions 1 through 5 refer to Text 1.

Text 1 WELSH – A LESSON IN SURVIVAL

Welsh, the native Celtic language of Wales, is one of the oldest languages in Europe. In spite of variety of pressures over the centuries, the language has survived into the present day.

One of the worst times for the Welsh language was the 19th century. Reforming Victorian educators reported that the Welsh people were backward, and that Welsh-speaking children were uneducated. English-only schools were established in Wales, especially near the border with England and English teachers were specially imported.

Children speaking Welsh in school received severe punishments. They were made to stand in a corner of the classroom for hours, to pay fines to the teacher or, most notoriously of all, forced to wear the “Welsh Not” or carry the “Welsh Stick”, a plague or a stick carved with Welsh Not or W.N. This was passed to the next child who spoke Welsh in the classroom, and the child who had it at the end of the lesson received a punishment.

However, after the Second World War the tide started to turn, and Welsh-only schools began to be built. These days about 25% of children in Wales go to Welsh-only schools. The 1967 and 1993 Welsh Language Acts in parliament stated that Welsh must have equal status with English in Wales, and the 1988 Education Reform Act made Welsh language an obligatory subject for all children aged 5 to 16, whether they go to English-speaking or Welsh-speaking schools.

Task 1: Are the following statements true or false?

  1. The Welsh language is still alive today.
  2. In the 19th century the Welsh language was promoted in schools.
  3. Children were given the “Welsh Not” if they forgot to speak Welsh.
  4. About a quarter of Welsh pupils today have teachers who teach in Welsh.
  5. Children at English-speaking schools in Wales have to study Welsh.

Читання, 9 клас

Questions 6 through 10 refer to Text 2.

Text 2 THE SMALLEST HOUSE IN GREAT BRITAIN

So here it is. Conway is a small town on the north coast of Wales. There is much evidence of the past here. Just look at the old walls surrounding the town, its twenty-two towers and three gates. The castle is masterpiece of medieval architecture and is one of the most complete in Europe. But one of the biggest tourist attractions in Conway is small in size: it is less than three meters high and one point five meters wide. It is the smallest house in Great Britain.

Now if you take a closer look at it you may start to wonder how it was possible to live in it. To find an answer we have to go inside. The cooking was done here – in this tiny fireplace. In this small kitchen there is hardly any place to sit apart from the little round table. Even the water tap is hidden behind stairs. Let’s have a look at the bedroom now. Only a tiny bed, a small dressing table and a washbasin. It’s not very comfortable.

In the 19th century the house was considered unusual, although it was a normal place to live. In 1900 the local authority decided to send representatives to check the condition of the house. When the inspectors came, the owner said to them, “I am afraid I shall have to step outside so that there will be room for you inside. “

Eventually, the decision was taken to demolish the house. Fortunately, it was saved by the editor of the local newspaper who pointed out that this was the smallest house in the country. Now, it is still here, with its red-painted front and its landlord dressed in traditional Welsh costume. It is open to tourists from all over the world. Just remember – when you step in, don’t forget to lower your head!

Task 2: Choose the correct answer (a, b or c):

  1. Conway’s old walls surrounding the town have

a) 23 towers and 2 gates;

b) 22 towers and 3 gates;

c) 32 towers and 3 gates;

  1. Conway’s castle dates back to

a) the Middle Ages;

b) the Renaissance era;

c) The Rococo period;

8. The house in Conway is very small. It is

a) less than 3m high and 3.5m wide;

b) less than 1.5m high and 2m wide;

c) less than 3m high and 1.5m wide;

9. On the ground floor there is only

a) a fireplace and a table;

b) a bed and a dressing table;

c) a washbasin and a small table;

10. The house in Conway was saved by

a) the local authority;

b) the editor of a local newspaper;

c) its landlord.

Читання,9 клас

Statements 11 through 15 refer to Text 3

Text 3 INTERNET CHEATS

These days lots of students use the Internet for help with their homework and assignments and there is no doubt that the Web has become a valuable academic tool. But now that cutting and pasting is so easy, there can often be a fine dividing line between using the Net for research and plagiarizing material directly from it.

There are even some unscrupulous sites (often called “paper mills”) that offer students ready-made downloadable essays on a number of popular topics – usually for a payment. But most teachers are now aware of Internet plagiarism, and there is even a variety of software that schools can use to detect it. But teachers can often spot plagiarists simply by following their own suspicions. For example:

  • a high-school student turns in an essay using language and ideas more suitable for a university student;
  • a weak student suddenly turns in an outstanding essay;
  • the same work occurs in a number of different students’ assignments;
  • the essay doesn’t quite fit the question or title that the teacher has set the class;
  • American students produce essays written in British English or vice versa.

The price of plagiarism can be high, especially in the USA, where it is not uncommon for students to be expelled, particularly at college level.

Task 3: Choose the correct answers to the questions:

11. What are “paper mills”?

A) Software programs that detect plagiarism.

B) Websites that offer ready-made essays.

C) Programs that make necessary essays.

12. Do you always have to pay to download an essay?

A) Yes, of course.

B) It depends from the site.

C) No, not always.

13. When would a teacher start to suspect plagiarism?

A) If the level of a student’s work seemed too high.

B) If the level of a student’s work seemed too low.

C) If the level of a student’s work seemed too well-made.

14. When would a British teacher become suspicious?

A) If one of their students turned in an essay with lots of spelling mistakes.

B) If one of their students turned in an essay with lots of American spellings.

C) If one of their students turned in an essay with lots of British spellings.

15. What can happen to students who are found guilty of plagiarism?

A) They can be thrown out of their school.

B) They can be taken to the police.

C) They can pay fine.

ROUNDIII. Творча письмова робота, 9 клас

Directions:

In this Test you will select from the three tasks written on the board one which you feel you are most capable to write about. You will then begin writing your essay on the pages provided. When you are finished close your papers, lay down your pen and wait for us to collect your test materials.

  1. 1. The contrast between rural and urban life in your country. Advantages and disadvantages living in the city or in the country?

  1. 2. Modern gadgets really change our life.

  1. 3. Pretend that you are writing a letter to Santa Claus. You will ask him to bring three gifts to three different people. Tell him what each gift is that you would like to give and tell him the reasons why you think that these people deserve such a gift.

ROUNDIV. Усне мовлення, 9 клас.

In this Test you will choose from 20 topics to speak about. Each number corresponds to one topic. The number of your choice is the theme of your oral presentation. Take about a minute to collect your thoughts before you begin to speak on the topic.

1. Do you agree that every person has the right to dress and act how he or she wants to?

• When you see someone in unusual clothes do you laugh at them?

• If somebody speaks in an unusual way do you make jokes about that person?

• Has anyone ever made a joke about your clothes or behavior? How did you feel?

2. You are presented with the opportunity to correspond with a "pen pal" from an English-speaking country.

• With what kind of person would you most like to correspond (age, job, etc.)?

• What questions would you most like to ask this person?

• What would you want to tell your pen pal about yourself and your country?

3. You have to create a new holiday. This holiday can be in honor of whatever you want.

• What does it celebrate, when is it celebrated, and how is it celebrated?

• Why did you choose this holiday?

• Do you think other people will appreciate this holiday? Why?

4. Ukraine is a big country with many different geographical features, climates and traditions. What do you like about your country?

• What can you say about the weather here? Do you like the weather?

• What are some of your favorite national traditions and customs?

• What are your favorite cities? Where are they located?

5. What's your favorite subject in school?

• What are your favorite activities at this subject's lessons?

• Would you like to teach this subject?

• What is your teacher like?

6./strong> You are a star athlete. Talk about what sport you play.

• If you play on a team, what team do you play for and what position do you have?

• How did you get famous in this sport? How long have you been playing?

• What kind of training do you have? How often? How long?

7. What's the strangest thing you've ever eaten?

• Where were you when you ate it and why did you eat it? Would you eat it again?

• What is something strange that you would like to try that you haven't eaten?

• Do you think there is any Ukrainian dish that foreigners would find strange? Why?

8. Today many countries in the world place a lot of importance on learning English in schools.

• What do you think are the reasons for this attention?

• Does English help you in your life?

  • How will you use English after finishing school?

9. What is your idea of a perfect vacation?

• When and where would you go? For how long would you be away?

• What is included in your vacation? What do you not want to be included? Why?

• What is your dream based on? Have you seen it in a movie, read about it, etc.?

10. What is your favorite thing to do when you're not in school?

• Do you choose physical outdoor activities or things to do inside? Why?

• Do you like to be alone or with friends and family? When do you choose which?

• Is it important for people to make sure they have free time? Why?

11. You're planning a party for your next birthday. You have a lot of plans to make.

• What will be on your menu? Who will be invited?

• Where will the party take place? How long will it last? Who will help?

• What would you most like to receive as a gift? Why?

12. Books have played an important role in developing young minds, allowing them to travel to distant lands just by reading a few pages. Make a short book review of your favourite book.

  • Who are the main characters? What is the main plot?
  • What main ideas do you take from this book?
  • How has this book affected the way you think?

13. Do you like to keep pets?

• What kinds of animals are best as pets? Why?

• Are there any animals that should not be kept as pets?

• Why do you think so many people like to keep pets?

14. What is the most important quality a friend can have?

• Why is this quality so important?

• Do your closest friends have this quality? Do you?

• How can you work to improve on this quality?

15. Discuss your favorite actor/actress.

• What plays, films or television shows have you seen this person in?

• Explain why they are your favorite actor/actress.

• Compare this person with another actor/actress and explain why your choice is best.

16. If you were a teacher, what subject would you teach?

• Would you be easy or strict?

  • Would you give a lot of homework or a little?
  • Would you be friendly or mean towards your students? Why?

17. Pollution may be a problem in your community or region.

• Describe any problems with pollution in the area where you live

• Talk about the effects of pollution on the people, the crops and the animals

• Tell what you think should and could be done to make the situation better.

18. A person's decision about where to live is very important. Some people want apartments, while others want private homes. Some people are more comfortable in a city while others like village life.

• Where would you like to live in your future? Why?

• What will your home look like? What rooms will you need? Why? How will your future job and plans for a family influence your choices?

19. You are planning a trip to another country.

Why have you chosen this country?

  • How will you get there? Where will you be living abroad?
  • The sights you are going to see there.

20. Bad habits are a part of almost everybody's life. We all do things that we shouldn't sometimes, but of course, some bad habits are worse than others.

  • What do you think are some of the worst bad habits? Why do you think so?
  • What should we do to break our bad habits?
  • What might happen to people who keep their bad habits all their life?

RoundI.

Аудіювання, 10 клас. Текст

THE VERGER

Glossary: a verger – someone who looks after the church (церковний служитель)

Albert Edward Foreman had been a verger at St. Peter’s, a fashionable church in Neville Square, London, for sixteen years. Albert Edward was very proud of his job and his church. But there was one special feature about Albert: he couldn’t read or write. When one day a new vicar discovered this, he told him that unless he learnt to read and write within three months, he would lose his job. Albert Edward refused and the vicar gave him a month’s notice to leave. That evening Albert sadly locked the church and began to walk home. It occurred to him now that a cigarette would comfort him and since he did not carry them he looked around for a shop where he could buy a packet of cigarettes. He did not at once see it and walked on a little. It was a long street but there was not a single shop where you could buy cigarettes.

“That’s strange,” said Albert Edward. ”I can’t be the only man who walks along this street and wants a cigarette”, he said.” A person who had a little shop here selling tobacco and sweets would do very well”.

He stopped suddenly. “That’s an idea”, he said. ”Strange how things come to you when you least expect it.”

Next day, by good luck, he found a little shop to let that looked as though it would exactly suit him. A month after he left St. Peter’s, Neville Square, Albert Edward Foreman set up in business as a tobacconist and newsagent. Albert did very well. He did so well that in course of ten years he had acquired no less than ten shops and he was making money hand over fist. He went round to all of them himself every Monday, collected the week’s takings and took them to the bank.

One day a manager of the bank wanted to have a talk with him about the money in deposit:

“Apart from what you paid in this morning, it’s a little over thirty thousand pounds. That’s a very large sum to have on deposit and I should have thought you would better to invest it.”

Albert replied that he wouldn’t want to take any risks. He knew that it was safe in the bank and that he had never had anything to do with stocks and shares.

“You needn’t have the least anxiety, “the manager smiled. “We‘ll do everything. The investment will bring you in a better rate of interest than we can possibly afford to give you. All you’ll have to do next time you come in is just sign some forms.”

“I could possibly do that all right”, said Albert uncertainly. ”But how should I know what I was signing?”

“I suppose you can read ,” said the manager a trifle sharply.

Mr. Foreman gave him a disarming smile.

“Well, sir, that’s just it. I can’t. I know it sounds funny, but there it is. I can’t read or write, only my name, and I only learnt to do that when I went into business.”

The manager was so surprised that he jumped up from his chair.” That’s the most extraordinary thing I’ve ever heard”.

Albert explained that he had never had the opportunity until it was too late and then somehow he wouldn’t. He got obstinate.

The manager stared at him as though he were a prehistoric monster.

“And do you mean to say that you’ve built up this important business and amassed a fortune of thirty thousand pounds without being able to read or write? Oh my God, what would you now be if you had been able to?”

“I can tell you that, sir, “said Mr. Foreman, a little smile on his aristocratic features. “I would be the verger of St .Peter’s, Neville Square.”

Аудіювання, 10 клас

Directions:

In this Test you will carefully listen to a text read aloud twice. The text is followed by 20 tasks. You should do tasks 1 through 10 following the first reading of the text on the basis of what is stated or implied in the text. The text will be read a second time and you should do tasks 11 through 20 following the second reading of the text on the basis of what is stated or implied in the text. For each task you will choose from three possible answers (a, b or c), or two letters (T/F (True/False)) as specified prior to each task.

Task 1

Directions:

Statements 1 through 10 (decide if the statements are True or False):

1. Albert Edward Foreman had been verger at the St. Peter’s church for sixty years.

2. Albert rejected the vicar’s request to learn to read and write.

3. One special feature about Albert was his illiteracy.

4. Mr. Foreman proved to have a good business sense.

5. In the course of ten years he had acquired no less than twenty shops and he was making

money hand over fist.

6. Albert used to collect the week’s income in person.

7. Bank was going to take on all the troubles concerning Mr. Foreman future investments.

8. Mr. Foreman had quite a lot of opportunities to get education.

9. The Manager refused to believe that Albert built up his business without being able to

read or write.

10. One of the messages of the text is: “When one door closes, another door opens…and it happens when you least expect it”.

Аудіювання, 10 клас

Task 2. Directions: Statements 11 through 20 (choose the correct letter a, b or c):

11. Albert left his job as a verger because:

a) he didn’t like it.

b) he couldn’t do it as there was so much reading and writing involved.

c) he was asked to leave.

12. Albert opened a tobacco and sweet shop because

a) an idea struck him while he was looking for a cigarette.

b) he had always wanted to.

c) his bank manager had advised him to do so.

13. To make money “hand over fist” means

a) to put money into savings account.

b) to make some investments.

c) to gain money very quickly and in large amounts.

14. Albert managed to build up this important business

a) because he was a highly educated person.

b) quite by chance.

c) because he inherited a fortune.

15. The bank manager wanted to see Albert because

a) he knew that Albert was having financial problems.

b) he wanted to know how Albert had made so much money.

c) he thought Albert should invest his money more sensibly.

16. The manager of the bank assured that

a) investment would bring even more money

b) investment would help Albert make new business partners

c) investment would reduce his profits.

17. When the bank manager found out that Albert couldn’t read or write, he was

a) angry.

b) amazed.

c) amused.

18. Albert learnt to write his name only

a) because he went into business.

b) because a manager made him do so.

c) because he wanted to resume his previous occupation.

19. Having left his job as a verger, Albert amassed a fortune of

a) thirty thousand dollars.

b) thirty thousand pounds

c) thirteen thousand pounds.

20. Albert said that if he had been able to read and write, he would have

a) had a different type of job altogether.

b) remained in his old job.

c) made a lot more money.

ROUND II. Читання, 10 клас

Directions: In this Test you will read three texts. Each text is followed by 5 tasks. You should do the tasks following the text on the basis of what is stated or implied in that text. For each task you will choose the best possible answer from three possible answers (a, b or c) or two letters (T/F (True or False)) as specified prior to each task. Questions 1 through 5 refer to Text 1.

Text 1

Many people believe that animals have feelings, but did you know that plants may have feelings, too? Some people talk to their plants, and that may not be such a bad idea at all. The research of at least one scientist gives strong evidence that plants do have feelings of a sort and are able to react to things in ways that seem to reflect these feelings.

The scientist attached a machine similar to a lie detector to a number of plants to record their reactions to being stimulated in different ways. This polygraph kept track of each plant's responses. A plant which was being watered demonstrated a reaction similar to that of a person who is relaxing.

Six student assistants aided the scientist with the plant research. One of the six was instructed to be nasty to the plants. This same student was then ordered to destroy one of two plants that were growing side by side. As the nasty student approached the plant, the plant reacted violently before being destroyed. Of the students then marched by the destructive students passed by.

In still another experiment, plants were monitored while live shrimp in another room were tossed into boiling water. The plants did show measurable reaction when the shrimp were boiled. Do plants really have feelings? Try talking nicely to your plants and see if that makes a difference.

Task 1: Questions (choose the correct letter a, b, c or d)

1. This selection describes

(a) evidence that plants have feelings.

(b) ways to raise colorful flowers.

(c) new ways to cook shrimp.

(d) the work of many scientists.

2. Reaction of the plants were recorded

(a) by several student assistants.

(b) using modern photography.

(c) on a large plantograph.

(d) with a device like a lie detector.

  1. 3. Another word for reaction is

(a) vibration.

(b) response.

(c) scientist.

(d) experiment.

4. A destructive person

(a) is harmful.

(b) plants a garden.

(c) builds things.

(d) react violently.

5. While being watered, a plant

(a) soaks up more than it needs.

(b) tends to dry out anyway.

(c) reacts violently if it’s dry.

(d) responds like a relaxed person.

Читання, 10 клас

Questions 6 through 10 refer to Text 2.

Text 2Colchester English Language School

Colchester is a small university town 80 km to the north-east of London, approximately 45 minutes by train. It is a very beautiful town and students are very happy here because there are so many facilities and good entertainment. It is very famous for being the oldest town in England./p>

There is the only EnglishLanguageSchool in Colchester and it was founded thirty years ago by Oxford University Press. There are twenty classrooms, a video player in every room, a video library, a multimedia centre with free e-mail facilities, a library and a listening centre, the Internet access, a restaurant and a beautiful garden here. They also arrange courses for children and young people in homestay and in residential accommodation.

Courses are organized at seven levels. The maximum group size is 13 (average is 10). Each level lasts 8 weeks but you can stay for only two weeks if you want.

In summer many students stay for two or three weeks. You can start on any Monday as the course is organised in weekly units. All lessons last 50 minutes. You can choose options in Business English or International Affairs. They also organise examination courses and a course that is called English for Academic Study for students who want to learn English for studies. Some students also choose to have extra private lessons.

There is a free daily social programme: clubs, tea-parties, etc. Young people can have fun at a free party every Thursday evening.

Task 2: decide if the statements are True or False

6. Colchester English Language School was founded 30 years ago by Oxford University Press.

  1. Children and young people can learn English in homestay and in residential accommodation.
  2. Each of eight course levels lasts 8 weeks.
  3. You can start on any Monday and stay at courses for eight weeks.
  4. Every Tuesday evening young people enjoy a free party at EnglishLanguageSchool in Colchester.

Читання, 10 клас

Statements 11 through 15 refer to Text 3

Text 3 END OF THE SMALL TOWN? (from Syracuse Herald-Journal)

The American small town may become as extinct as a nickel cup of coffee.

Although planners are urging an exodus to the small towns and rural spaces still available, the small town we knew a few decades back is on the road to extinction, for it harbored a way of life that was changed by the super highway, central school, and TV antenna.

In a small town, children were taught to respect their elders. They were expected to be properly groomed when attending school and church. Fathers were apt to apply the flat of their hand on the seat of the pants, and teachers were apt to lay the side of a ruler on an open hand for disobedience, for lying and cheating.

Today, this way of life is considered “worthless.”

But is it so worthless to believe in cleanliness, proper grooming for school and church, honesty, respect for elders, duty, and conscience?

Our town had a population of 4,500. It depended on mills, a milk plant, lumberyards, and nearby dairy farms for its existence.

A woman could leave a bag of groceries outside a store while she went elsewhere for another purchase, and nothing would be taken. A deliveryman could leave a package on the front steps after dark, and it would be there in the morning. A family could put a holiday decoration in the yard, and no roving gang would destroy it within minutes.

Of course, it wasn’t paradise. Money was scarce, and men worked hard for it. On Saturday nights, more rusty pickup trucks than shiny cars were parked along the curbs. Most men and boys had one suit - their “Sunday suit” complete with vest.

Our town had been there for a long time. It had supplied its youth for Lincoln and Grant in the 1860’s, for San Juan Hill and Manila Bay, for Pershing in 1917, for Eisenhower and MacArthur in the 1940’s, for Korea, and for Vietnam.

We are sorry that its way of life has become a target for the slings and arrows of outrageous liberals. Its values were the strength of America. They should not become extinct.

Task 3: Choose the correct answer (a, b, c or d):

  1. 6. The author believes that...
  2. the small town is a paradise.
  3. people should be dressed better.
  4. the only thing people have to care about is the strength of America.
  5. moral values couldn’t become extinct.
    1. 7. The real reason of the small American town’s extinction is (that)...
    2. they’re considered to be worthless.
    3. urbanization.
    4. they loose their values.
    5. they’ve become a target for the slings and arrows of outrageous liberals.
      1. 8. According to the text, in a small town it was quite natural for parents to...
      2. cast their kids.
      3. slap their children with a palm.
      4. retract their words.
      5. make a mockery of their kids.
        1. 9. According to the author, what are the advantages of the small towns?
        2. Dairy farms and pickup tracks.
        3. Teachers are apt to punish their pupils for talking back.
        4. Decency of people.
        5. Rural spaces.
          1. 10. The planners stand for ...
          2. the exodus to the cities.
          3. the supplying its youth for the army.
          4. a situation in which people leave to the rural places.
          5. the wiping off the differences between cities and small towns.

ROUNDIII. Творча письмова робота, 10 клас

Directions:

In this Test you will select from the three tasks written on the board one which you feel you are most capable to write about. You will then begin writing your essay on the pages provided. When you are finished close your papers, lay down your pen and wait for us to collect your test materials.

  1. The things you would change about the world.
  2. Teenagers often complain that they don’t know how to occupy their free time. Do you agree that it is a real problem?

  1. Tourism is a “big business” around the world. What is to be done to promote tourism in our country?

ROUNDIV. Усне мовлення, 10 клас.

In this Test you will choose from 20 topics to speak about. Each number corresponds to one topic. The number of your choice is the theme of your oral presentation. Take about a minute to collect your thoughts before you begin to speak on the topic.

  1. You have many friends but only one of them is the best. Why?

  1. Which type of holiday would you prefer? Your ideal holiday destination. What type of holiday it is and what you are doing.

  1. Discuss the advantages and disadvantages of these forms of communication: (letters, phone calls, faxes, emails).

  1. How do you think computer and Internet technology will develop over the next 50 years?

5. Can you dance? What styles of dance can you do? Which famous people do you think are good dancers?

  1. 6. Imagine that at your age, you are already a famous film star. Write notes about your own experience. How you feel about being a star and if you have had any problems.

  1. What type of reality TV programs do you think will appear in the future?

  1. Would you want to try any of extreme sports? Do you like to watch them as a spectator? Do you think they really are sports or are the people who do them just crazy?

  1. Does the government pay for health care in your country or do patients have to pay? What are the advantages and disadvantages of each system?

10. Do children have to go to school in your country or are other methods, like homeschooling, permitted? What are the advantages and disadvantages of homeschooling?

11. How often do you have elections in your country? What is the attitude of young people in your country to politics?

  1. 12. Does your country have a traditional form of music? Do you like it? What are the most popular forms of music in your country?

  1. 13. What are the most-visited attractions in your country (natural or man-made)?

  1. 14. What are the advantages or disadvantages of getting your food from:

a) a supermarket;

b) a small shop or a market.

  1. 15. You have decided to enter the competition and write a detailed description of the school of the future.

  1. 16. Imagine that you have joined an expedition to a distant place (a tropical jungle, a desert, the South Pole, etc.) After you have reached your destination, you call your friend to tell him how things are going.

  1. 17. You and your friend want to go from London to Paris. Discuss the information about the different means of transport: speed, comfort, length of journey, price, booking tickets, safety, discounts and special offers. Then decide how you want to go. Give your reasons.

  1. 18. Fifty years from now life will be must easier and healthier for ordinary people than it is today. Do you agree or disagree with the statement. Give reasons.

  1. 19. You haven’t seen your friend for a long time. Tell him about your plans for the future.

  1. 20. Tell your friends why you are learning English and about your participation in English Olympiad.

    Round I.

    Аудіювання, 11 клас. Текст

    A HELPING HAND

    By J.Laird

    It was a pretty autumn morning. Sunny and quiet on the tree-lined resi­dential street in a nice middle-class neighbourhood. Just the kind of day that made it a pleasure to be out working.

    Anthony smiled to himself as he took a pile of protective mats and wrapped them carefully around the ornate antique credenza he had just loaded into the truck. Yes, the weather was much more pleasant today than it had been the last week or two — working in the rain was a real drag. He and his partner, Billy Joe, were just about finished loading up the contents of the first house on their route when he suddenly heard a voice calling out to them.

    “Excuse me, boys. Yoo-hoo — over here!”

    A small, plump, elderly woman was hurrying across the street, coming toward them as fast as she could manage with her cane. “Could you please give me a hand with something? I feel like such an old fool, but I’ve somehow managed to lock myself out again and I was wandering if one of you, strong fellows, could help me get back into my house.” Seeing their perplexed looks, she continued. “I’m a neighbour. My name is Mildred Wilson. I live only a few doors away... just across the street near the corner.”

    Billy Joe stuck his head out of the back of the truck. “You better call a locksmith, lady. We got no time to help you. We’re on a tight scheduler today,” he said coldly. He jumped down from the moving van and headed back toward the house, leaving Anthony alone in the back of the truck to deal with the woman.

    “Oh, dear. Yes, yes... I suppose I should call the locksmith,” Mildred stammered, “But you see... Oh, this is so embarrassing! I just can’t afford to call for help. I don’t have the money. The last time I called a locksmith, it cost a hundred and sixty-eight dollars. I’m on a fixed income and...oh, dear,... my medicine is in the house and I was supposed to take it an hour ago... and...” She pulled a faded handkerchief out of her pocket and began wiping tears from her eyes.

    “Aw, come on, lady, don’t cry,” Anthony said uncomfortably. “Don’t you have someone else you can call for help? Go ahead and use my cell phone.” He pulled his flip phohe out of his back pocket and held it out toward her.

    “No, my daughter and her family are in Hawaii for two weeks.” She con­tinued to sniffle and dab at her eyes. “I guess I could call the fire depart­ment. .. or the police department, couldn’t I? Thank you, young man. I’ll take your advice, and if you don’t mind I will use that phone of yours. It’s very nice of you to offer.” She reached for the phone.

    Billy Joe had returned to the truck just in time to hear the tail end of the conversation, and he snatched Anthony’s phone away before the old lady could get her hands on it. “Hey, no need to do that,” he said, putting the phone into his shirt pocket. “I’m sure we can get you into your house a lot faster than if you waited for the police or someone to drive all the way over here.”

    “Oh, but what about your schedule? It would be a shame if you were late for your next job.”

    “No problem, lady,” Billy Joe said as sweetly as he could manage. “Come one, Anthony. This should only take a couple of minutes.”

    The two men followed Mildred across the street and down to her house. The house was very well-locked with double dead bolts on all the doors and reinforced window locks. It didn’t look as though it would be an easy house to break into.

    “This place is like a fort,” Anthony whispered to his partner as they walked around to the side of the house in search of a better spot to make an entry.

    “Looks like we might have to break a window to get in here, lady,” Billy Joe said. “No, wait a minute... hey, Anthony, get over here.”

    Anthony came around to where Billy Joe was standing below a high, nar­row bedroom window at the side of the house. Billy Joe was examining the window frame closely.

    “Yep, I’d say this one should do it.”

    “What is it?” said Mildred, who had come up behind Anthony.

    “This kind of window is pretty easy to get open — it just takes a little work. Hey, Anthony, hand me that big flat-head from your tool belt.”

    Anthony pulled a large screwdriver from his belt, and Billy Joe went to work on the window frame. In only a few moments, the window began to move, then it slid open.

    “Allow us to compliment you on your good work, boys,” a strange voice said from behind the two men. They spun around to see two police officers watching them with amused grins.

    “I guess you two don’t know very much about the Neighbourhood Watch programme, do you?” Mildred asked calmly. “We all know each other around here. And I knew well the Thompsons weren’t moving. Herb and Rita from across the street are feeding their cats while they’re away on vacation this week. That was a smart move using a van with a name on it … looks just like the real thing. But the phone number on the side is a phony. No such moving company. I checked when I saw the truck pull into the driveway.” She turned to the officers and scolded, “You could have gotten here a little sooner. I had to rack my brain to figure out how to keep these guys here. But I guess things worked out okay.”

    Turning to Billy Joe and Anthony, who were being led in handcuffs to the police car, Mildred added, “And thanks, boys. Now I know where the weak spot in my house is. I’ll get that window taken care of in a jiffy.”

    Аудіювання, 11 клас

    Directions:

    In this Test you will carefully listen to a text read aloud twice. The text is followed by 20 tasks. You should do tasks 1 through 10 following the first reading of the text on the basis of what is stated or implied in the text. The text will be read a second time and you should do tasks 11 through 20 following the second reading of the text on the basis of what is stated or implied in the text. For each task you will choose from four possible answers (a, b, c or d), or two letters (T/F (True or False) as specified prior to each task.

    Завдання 1.

    Directions:

    Statements 1 through 10 (decide if the statements are True or False):

    1. Anthony and Billy Joe just began to load up the contents of the first house on the route when they suddenly heard a voice calling out to them.

    2. A small, portly woman could persuade real professionals to help her.

    3. It was a nasty autumn morning.

    4. Billy Joe took a pile of protective mats and put it into the track.

    5. The Thompsons had cats.

    6. Due to the guys Mildred found the weak spot in her house.

    7. The house was very well locked with double dead bolts on all the windows and reinforced door locks.

    8. Anthony kept his tools in a special pocket.

    9. Herb and Rita from across the street were away on vacation that week.

    10. Thompsons’ house was like a fort.

    Аудіювання, 11 клас

    Завдання 2.

    Directions: Questions 11 through 20 (choose the correct letter a, b, c or d):

    11. When the robbers were asked to help Mildred, they were…at first.

    a) scared and calm

    b) aggressive and nervous

    c) anxious and confused

    d) ashamed and furious

    12. According to the text, everything is true about Mildred, except…

    a) she wasn’t very tall

    b) she was lank

    c) she was a middle-class person

    d) she walked with the help of a walking stick

    13. Using delaying tactics Mrs Wilson said…

    a) her key stuck

    b) she lost her medicine

    c) she broke her key

    d) she locked herself out

    14. Mildred wiped tears from her eyes with a …

    a) pale hand

    b) faded sleeve

    c) handkerchiefP�p>

    d) napkin

    15. Anthony managed to open the window with (a) …

    a) nail

    b) screwdriver

    c) knife

    d) pliers

    16. Mrs Wilson…while speaking with robbers.

    a) rubbed her chin

    b) averted her eyes

    c) stuttered

    d) blew her nose

    17. ”I’ll get that window taken care of in a jiffy”. It means…

    a) immediately

    b) in a workshop

    c) for self-defense

    d) in a day

    18. The old lady realized the men were robbers when…

    a) she saw a van with a name on it in her neighbourhood

    b) the men loaded the truck

    c) she checked the phone number on the van

    d) she wasn’t given the chance to call the police

    19. The word ”a phony” mentioned in the text means a…

    a) cell phone

    b real thing

    c) deceptive thing

    d) pocket phone

    20. In fact, Mildred wasn’t…

    a) inventive

    b) courageous

    c) vigilant d) scatter-brained

    ROUND II. Читання, 11 клас

    Directions: In this Test you will read three texts. Each text is followed by 5 tasks. You should do the tasks following the text on the basis of what is stated or implied in that text. For each task you will choose the best possible answer from three possible answers (a, b, c or d) or two letters (T/F (True or False)) as specified prior to each task.

    Questions 1 through 5 refer to Text 1.

    Text 1

    Source: LondonCareers. Net 05-11/11/07.

    Read the radio programme. Our special guest is Angie Stone, an American soul singer and song-writer. Angie is going to share her heartbreaking life story with us.

    I sometimes look at what’s happened in my life and wonder whether God’s used me as an example. No matter how beautiful and healthy you are, there’s always the chance this can be taken away from you. Maybe my life is a testimony to that. When I look at myself now, I see a beautiful woman who’s strong, independent, and ready to take on the world. But times have been hard and my body changed in ways I could never have foreseen. My childhood was an incredibly happy one; it was amazing in fact. I was an only child and very out-going. My mother doted on me, so I was always in the latest designs. Being really trend-conscious, I always adapted to the different fashions of the times. My body was perfect: I was the girl who had the best body - the kind that always attracted attention.

    Then, when I was in my mid-twenties, it all changed. I was working at a chemical lab and was exposed to an air- born germ that derived from African tree sap. It got into my eyes and made its way in to my bloodstream and caused my body to stop draining fluids properly.

    ... Just as I was set to hit the big time - this happens, and you’re forced to meet the world in the worst shape of your life.

    For years I was unhappy, I’d been given everything I’d dreamed of. And then I had to get on stage as a size 22, and not be able to explain why I was obese. I’d never eaten a lot, and had never planned for a life like this, so really I was just shocked.

    ... When you’ve spent years of your life struggling with something that is beyond your control - and which changes the way people see you - you lose a certain amount of control. But I’m set to get back in the driving seat; I won’t be broken down by things. It’s been a struggle; a journey if you like. But now I’ve arrived and I’m ready.

    Task 1: Decide if the statements are true (T) or false (F):

    1. 1. Angie claims that nothing can be taken for granted.
    2. 2. Angie has always had a presentiment that something would happen to her.
    3. 3. Angie’s Mom spoilt her.
    4. 4. Accidentally, Angie got infected at the lab.
    5. 5. Fans stopped visiting Angie’s concerts when her appearance changed.

    Читання, 11 клас

    Questions 6 through 10 refer to Text 2.

    Text 2.

    Research into happiness is always open to questions. Do people, when asked, tell the truth about whether or not they are happy? Isn’t it peculiar to tell a complete stranger that you are miserable? Possibly. Nevertheless, people who fill in questionnaires without giving their names show the same sort of results as those in open interview. It might also be suggested that people do not know whether they are happy or not. But, if you believe that most people are aware of their own emotional state and express it honestly when asked, the research makes some fascinating discoveries.

    It is interesting to note what does not necessarily make you happy. Class, wealth, social position, intelligence and race are poor indicators (although poverty is a good indicator of unhappiness). Women are slightly happier than men, and older people are more satisfied – though less joyful – than younger people. But most people are – or claim to be – happy. This is, surprisingly, the same for everyone. Whatever situation people are in, whether they are prisoners or lottery winners, roughly the same levels of happiness on average can be found. Most people score six or seven on a scale of one to ten.

    Marriage is a greater source of happiness than being single. 35 per cent of married men and 41.5 per cent of married women claim to be very happy, whereas the figures for single men and women are 18.5 per cent and 25.5 per cent. However, having children is not the source of happiness many believe it to be. Survey after survey shows that happiness levels begin to fall after the birth of a child, reaching their lowest point in the teenage years and only returning to previous levels when children leave home. This is rather strange, since people keep on having kids despite the clear evidence that having children makes you less happy. One possible explanation is that there are things that people consider more valuable than happiness, like feeling of being worthwhile. Or maybe bad marriages stick together because of children.

    Task 2: choose the correct letter A, B, C, or D

    6. Why would research into happiness be unreliable?

    A. It isn’t possible to identify the people answering the questions

    B. Those filling in questionnaires can copy other people’s answers

    C. People don’t tell the truth when talking to strangers

    D. People may not be sure of their own emotions

    7. What did the researchers discover about levels of happiness?

    A. A sudden change in circumstances can make people less happy

    B. Childhood is the happiest time of life

    C. There is little variation from one person to the next

    D. Successful people are more likely to be happy

    8. According to the research, which people would be the happiest?

    A. Single people

    B. The parents of teenagers

    C. Married couples with a new baby

    D. Married couples without children

    9. According to the research, it is difficult to explain why people ...

    A. remain married in spite of being unhappy

    B. consider marriage worthwhile

    C. continue to have children

    D. value happiness more than anything else

    10. In general, the writer thinks the results of the research are ...

    A. incorrect

    B. unreliable

    C. unexpected

    1. unfair

    Читання, 11 клас

    Statements 11 through 15 refer to Text 3

    Text 3 In the Dark

    In 1989, a young Italian designer by the name of Stefania Follini entered a cave near Carlsbad, New Mexico, and stayed there for 131 days. Follini was a part of an experiment to determine how isolation and the absence of time cues affect the mind and body. For more than four months, she lived inside the Carlsbad cave in a 20-foot Plexiglas module. While she was living in the cave, she had no way of measuring time. No natural light reached her living space and she had neither a watch nor a clock.

    How did Follini react to the isolation? During the first days of the experiment, Follini seemed tense and depressed. She got irritated when researchers outside the cave requested routine report, and she had trouble concentrating. But this changed as soon as she established a regular routine. As part of this routine, Follini measured her body temperature, heart rate, and blood pressure as soon as she woke up. Researchers above ground received the results through a computer link up. Exercise and breakfast came next in her schedule. Then she filled the rest of the time before lunch by playing cards or playing her guitar and sometimes by drawing. After lunch she read and took a nap. When she woke up from her nap, she frequently practiced judo (she has a brown belt) and then after supper, she read until she fell asleep.

    However her body rhythms affected during the experiment. When Follini entered the cave, her body rhythms were on a 24-hour cycle. Within a few days, however, this rhythm began to change. She went to bed later and later every night. Eventually she was staying awake for 30 hours at a time and then sleeping for 22 to 24 hours.

    The results of this experiment will help researchers learn more about body's natural rhythms. With this information, researchers may be able to help people adjust to new routines and cope with unusual work schedules and long trips. With a better understanding of body rhythms, we may also find that we have a lot more energy than we realized.

    Task 3: decide if the statements are True or False

    11. This experiment took place in 1987.

    12. The experiment showed that the absence of time cues does not affect the body.

    13. Follini was not able to exercise while she was in the cave.

    14. Her "days" got longer and longer while she was in the cave.

    15. �strong>Her body rhythms stayed about the same throughout the experiment.

    ROUNDIII. Творча письмова робота, 11 клас

    Directions:

    In this Test you will select from the three tasks written on the board one which you feel you are most capable to write about. You will then begin writing your essay on the pages provided. When you are finished close your papers, lay down your pen and wait for us to collect your test materials.

    1. 1. “The price of greatness is responsibility”.

    Winston Churchill

    1. 2. The world needs heroes and anyone can be one.

    1. 3. It is believed that a person must be a specialist in a narrow field of knowledge. Do you agree with this or do you believe that people should acquire as much knowledge in various fields as possible?

    ROUNDIV. Усне мовлення, 11 клас.

    In this Test you will choose from 20 topics to speak about. Each number corresponds to one topic. The number of your choice is the theme of your oral presentation. Take about a minute to collect your thoughts before you begin to speak on the topic.

    1. Last bell and First bell are important traditions in many schools. Tell about these traditions and tell what each means and why they are important. Tell about other traditions at your school. Imagine that you are asked to make a movie about your school to send a pupil in America. But you do not have a movie camera. Describe in words what you would show in your movie about your school.

    2. The Ministry of Education is going to add another year of school for all pupils. What are advantages and disadvantages of having another year of school? What opportunities will you have because of another year of school? Why did the Ministry decide to add another year for all Ukrainian pupils?

    3.Young people today are called “digital generation” or “net generation”. Do you have any idea why? Do you agree with this statement or not? Give your reasons. What do you personally use gadgets for? Are you an on-line student?

    4. Do today’s pop singers and actors and actresses provide good examples of how young people should behave and dress? Give examples of stars who are good examples of how people should behave, and give other examples of stars who set bad examples for young people.

    5. ”Boys should care more about how they look and how they dress and girls should care less about these things.” Give your opinion about this statement.How fashion conscious are you? Do you give time and thought to what you wear each day? How much does this affect your daily routine? How would it be different if you didn't care about fashion? Why?

    6.Art has long been described as the truest form of self-expression and depicting the complicated world around us.What form of art (music, film, literature, etc.) means the most to you and why? What specific work of art especially reflects something about you or how you think and feel? Describe how it represents you and your thoughts.

    7. You are taking the entrance examinations for the university and you are asked to talk about the contributions to the world of Ukrainian science and technology.

    8. Many people around the world think that “volunteer work” is a valuable thing, but some people think it is a waste of time. What are the advantages and disadvantages of “volunteer work” for a community? Why you think most people volunteer? What motivates them?

    9. Sports are played and televised all over the world. People pay huge sums of money to attend events or see their favourite teams or games. Sports obviously have a universal appeal. Talk about one sport describing: how it is played, what are its most important rules, and what equipment is necessary for playing it.

    10. Imagine yourself in ten years and describe your life. What are your greatest accomplishments? Tell about your personal and your professional life? What are some obstacles you have faced and overcome.

    11. A younger person says to you: ”I think playing an instrument or playing football is a waste of time. I’d rather just watch TV”. Tell this young person how a hobby or interest can help in life. Tell how these interests can help when life is difficult for you and tell how a hobby can help you to succeed. Tell other reasons why you think having a hobby or playing a sport is better than watching TV.

    12. Compare education in your country and education in one other English-speaking country that you have studied. Tell as many ways as you can how they are alike and how they differ.

    13. Many students choose to attend schools or universities outside their home countries. Why do some students study abroad? Use specific reasons and details to explain your answer. Do the benefits of study abroad justify the difficulties?

    14. You are applying to a program which will pay for you to live for a school year in the USA. At the interview, the interviewers ask you to imagine that you are introducing yourself to your new American friends and family. Tell them about your family and your interests in Ukraine. Tell them about your character and personality, so they will know what kind of person you are. Tell them about your likes and dislikes, so they can plan well for your stay with them.

    15. Everyone has his or her own set of priorities or a list of things that he or she considers more important than other things. What is most important to you in your life? What made you decide upon your list of priorities? Do you think priorities change over time? Why?

    16. Your friend has some problems with his parents. They don’t understand each other. Give your advice. A teenager’s life can often be more difficult than their parents suspect. What real problems do teenagers face today?

    17. There is a famous quotation that says: “The world is a book and people who do not travel have only read the first page.”What can you learn from visiting other countries? What country would you like to visit? What culture would you like to learn more about?

    18. Ukraine is a nation made up of different traditions and cultural styles. Describe these differences briefly to a person who knows little of Ukraine's diversity. What traditions are you most proud of? Please describe them and explain why they are important to you.

    19. Environmental issues regularly get into the news. What is the situation in your immediate neighbourhood? What can be done to make our planet a better place to live? What do you personally do to protect the environment?

    20. The world would be the better place if everyone treated each other with love and respect. But people don’t always act like that…

Завдання

I етапу

Всеукраїнської учнівської олімпіади

з історії

2018-2019 н.р.

8 клас

Завдання І (максимум балів – 2)

Коли Васко да Гама відкрив морський шлях в Індію?

А 1486 р. Б 1492 р. В 1496 р. Г 1498 р.

Завдання ІІ (максимум балів – 2)

Хто був засновником Запорозької Січі, спорудивши укріплення на о. Мала Хортиця?

А Костянтин Острозький Б Дмитро Вишневецький

В Яків Острянин Г Северин Наливайко

Завдання ІІІ (максимум балів – 3)

Уважно розгляньте архітектурну пам’ятку. Яку назву вона має? У якому місті побудована?

Критерії оцінювання: правильно визначені назви архітектурних споруд – 2 бали; правильно назване місто – 1 бал

Завдання ІV (максимум балів – 5)

Прочитайте уривок із документа і дайте відповідь на запитання.

«Для певного і правильного одержання казенних прибутків у намісництвах Київському, Чернігівському і Новгород-Сіверському, щоб запобігти всяким втечам та обтяженню поміщиків та інших сільських жителів, кожному з поселян залишитися на своєму місці і при своєму званні, де він записаний нинішньою останньою ревізією...»

1. Коли з’явився документ?

2. Яких земель стосується цей документ?

Критерії оцінювання: правильно вказаний рік – 2 бали; правильно названі території – 3 бали

Завдання V (максимум балів – 6)

Розгляньте малюнок і дайте відповіді на запитання.

1. Як називається зображена фортеця?

2. Хто зазнав важкого поранення під час оборони цієї фортеці?

3. В якому році це сталося?

Критерії оцінювання: за кожну правильну відповідь по 2 бали

Завдання VІ (максимум балів – 6)

Установіть хронологічну послідовність історичних подій:

А Берестейська церковна унія

Б Битва на річці Калка

В Битва під Жовтими Водами

Г Любецький з’їзд князів

Д Хрещення Русі

Е Кревська унія

Критерії оцінювання: кожна правильна відповідь – 1 бал

Завдання VІІ (максимум балів – 12)

Назвіть головні причини і запишіть основні наслідки вказаних історичних подій.

Суть

Події

Наслідки

Люблінська унія

Берестейська унія

Хотинська війни

Критерії оцінювання: повністю визначені причини кожної події – 2 бали; частково визначені причини кожної події – 1 бал; повністю названі наслідки кожної події –2 бали; частково названі наслідки кожної події – 1 бал

Завдання VІІІ (максимум балів – 22)

Перелічені історичні терміни, які починаються на літеру „в”, поділіть за державами. Дайте визначення термінів, які відносяться до історії Київської Русі.

Ваганти, вайшії, вакханалія, вальденси, варвари, варна, варяги, васал, веди, вексель, верв, вето, вітраж, віче, воєвода, волхви, волость.

Стародавній Індія

Стародавня Греція

Стародавній Рим

Середньовічна Франція

Київська Русь

Критерії оцінювання: за кожен правильно розташований термін по 1 балу, за кожне правильне визначення терміна по 1 бал

Максимальна кількість балів – 60

Відповіді

Завдання І (максимум балів – 2)

Г 1498 р.

Завдання ІІ (максимум балів – 2)

Б Дмитро Вишневецький

Завдання ІІІ (максимум балів – 3)

Успенська церква та вежа Корнякта, м. Львів.

Завдання ІV (максимум балів – 5)

1783 р.

Указ Катерини II про остаточне закріпачення селян в Лівобережній і Слобідській Україні

Завдання V (максимум балів – 6)

1. Хотинська фортеця

2. Петро Конашевич-Сагайдачний

3. 1621 р.

Завдання VІ (максимум балів – 6)

1. Д 988

2. Г 1097

3. Б 1223

4. Е 1385

5. А 1596

6. В 1648

Завдання VІІ (максимум балів – 12)

Суть

Подія

Наслідки

Об’єднання Польщі та Литви

Люблінська унія

(1569)

Об’єднання більшості українських земель у межах однієї держави.

Посилення соціальних та національно-релігійних утисків для українського населення.

Полонізація української еліти.

Об'єднання православної церкви України та Білорусі з католицькою.

Берестейська унія

(1696)

Перший наслідок був розкол Православної Церкви на дві – православну та уніатську, (утворення Української греко-католицької церкви).

Другий наслідок - обезсилення України (населення руських земель поділилося в конфесійних питаннях).

Київська митрополія, зберігаючи всі свої обряди, звичаї, права та привілеї, розірвала зв’язки з Константинополем і об’єдналася з Римом, підпорядкувавшись папському престолу.

Між Річчю Посполитою і Османською імперією. Агресивна зовнішня політика Османської імперії щодо слов'янського світу.

Хотинська війни

(1620-1621)

Перемога польсько-козацького війська.

Відмова Османської імперії від планів завоювання Європи.

Посилення визвольної боротьби слов'янських та арабських народів проти османських поневолювачів.

Завдання VІІІ (максимум балів – 27)

Стародавній Індія

вайшії, варна, веди

Стародавня Греція

вакханалія

Стародавній Рим

варвари, вето

Середньовічна Франція

ваганти, васал, вальденси, вітраж, вексель

Київська Русь

варяги, верв, віче, волость, волхви

Варяги - в руських літописах назва скандинавів скандинавських воїнів-найманців IX - XI століття. Варяги - це давньоруська і візантійська історична назва скандинавів, норманів.

Верв - сільська територіальна община в Київській Русі.

Віче - народні збори у давніх слов'ян і в Київській Русі, на яких вирішувалися важливі громадські та державні справи; спершу скликалися у племінних центрах; на в. збиралася дружина, кн., родоплемінна знать та всі жителі міста; скликалося нерегулярно, при певній потребі кн. або самим населенням; рішення приймалося без голосування шляхом схвалення пропозиції криком; вперше згадується в літописах 997 у Білгороді, 1016 у Новгороді, 1068 в Києві, 1097 у Володимирі Волинському.

Волость - на Русі — адміністративно-територіальна одиниця, підпорядкована княжій владі або церковній. Утворювалась на місцях дрібних князівств, після усунення з них княжих столів і посадження волосних намісників великого князя. Була сільським напівавтономним володінням, яке підпорядковувалося волосній управі.

Волхви - слов'янське жрецтво, служителі язичницького культу.

Завдання

І етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії

9 клас

Завдання І. Тести. Вкажіть правильну відповідь.

1. Рік битви під Рогачем між угорсько-чеською армією та туркам.

а) 1514р.; б) 1526р.; в) 1541р.; г) 1615р.

2. Ужгородська унія була укладена в:

а) 1546р.; б) 1551р; в) 1646р.; г) 1659р.

3. Гетьманство на українських землях було відновлено за правління цариці:

а) Катерини І; б) Анни Іванівни;

в) Єлизавети Петрівни; г) Катерини ІІ.

4. Ухвалу Угорського сейму про скасування панщини в Закарпатті імператор Франц-Йосип підтвердив у:

а) 1846 р.; б) 1848 р.;

в) 1853 р.; г) 1849 р.

5. Першою політичною українською організацією було:

а) Південне товариство дикабристів;

б) «Руська трійця»; в) Кирило-Мефодіївське братство;

6. У 1830 році вперше в Австрійській імперії було надруковано граматику української мови автором якої був:

а) Іван Кутка; б) Михайло Лучкай;

в) Василь Довгович.

7. Коли була створена чартиська партія в Англії:

а) 1838 р.; б) 1840 р. в) 1847 р.

8. Селянський рух у Північній Буковині під проводом Лук’яна Кобилиці проходив:

а) 1847-1848 рр.; б) 1848-1849 рр.; в) 1849-1850 рр.

9. Вторгнення в Росію військ Наполеона відбулося:

а) 12 червня 1812 р.;

б) 22 червня 1812 р.;

в) 26 червня 1812 р.

10. Третій поділ Польщі відбувся:

а) 1793 р.; б) 1795 р.; в) 1794 р.

Завдання ІІ. Розкрийте зміст понять:

1.Соборність-… 2. Асиміляція-… 3. Конфлікт-… 4. Монополія-... 5. Денаціоналізація-…

Завдання ІІІ. Встановіть відповідність:

а) 1812-1835 рр. 1) існування Азовського козацького війська;

б) 1825-1826 рр. 2) діяльність Кирило-Мефодіївського братс тва;

в) 1830-1831 рр. 3) повстання Чернігівського піхотного полку;

г) 1830-1865 рр. 4) польське національно-визвольне повстан ня на Правобережжі;

д) 1846-1847 рр. 5) селянський рух під проводом У. Кармелюка.

Завдання ІV. Заповніть пропуски у тексті.

Остаточної поразки Наполеон зазнав у битві при …… у……. році і був засланий на острів ……. Де і помер у …….. році.

Завдання V. Заповніть таблицю.

У 1830-1850 рр. на українських землях була проведена адміністративна реформа, створено три генерал-губернаторства, до складу яких увійшли 9 губерній.

Генерал-губернаторства

Губернії

Малоросійське

Київське

Новоросійсько-Басарабське

Завдання VІ. Дайте розгорнуту відповідь.

  1. Порівняйте становище українського населення у складі Російської та Австрійської імперії наприкінці XVІІ- у першій половині XІX століття.

  1. Охарактеризуйте поширення ідей просвітництва Західній Україні наприкінці XVІІІ- у 30-х роках XІX ст..

Завдання

І етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади

з правознавства

9 клас

Завдання І. Тести. Вкажіть правильну відповідь

1.Визначте, який нормативний акт має вищу юридичну силу в Україні :

а) рішення Верховного Суду України; б) Закон України;

в) постанова Кабінету Міністрів; г)Указ Президента України.

2. Укажіть коли було прийнято Загальну декларацію прав людини:

а) 01.09.1939р.; б) 02.09.1945р. в) 10.12.1948р. г) 23.08.1966р.

3. Визначте, яке з наведених понять характеризує форму державного правління:

а)імперія; б) федерація; в) республіка; г) демократія.

4. Укажіть, у якому віці особа має право брати участь у голосуванні на Всеукраїнському референдумі:

а) 16 років; б) 18 років; в) 21 рік; г) 25 років.

p>5. Визначте, хто із зазначених осіб належить до спадкоємців другої черги спадкування за законом:

а) дідусь і бабуся; б) рідні тітка та дядько;

в) той із подружжя, хто пережив іншого; г) батько і мати.

6. Визначте шлюбний вік, установлений законодавством України?

а) чол.. - 18р., жін.. – 17р.; б) чол.. – 17р., жін.. – 18р;

в) чол.. – 17р., жін.. – 16р; г) чол.. та жін.. – 18 р.

7. У якому випадку батьки можуть бути позбавлені батьківських прав?

а) якщо батьки засуджені за скоєння тяжкого злочину;

б) якщо батьки ніде не працюють без поважних причин;

в) якщо батьки жорстоко поводяться з дитиною;

г) якщо батьків визнано недієздатними;

д) якщо батьки стали непрацездатними.

8. Яка умова обов’язково повинна бути в трудовому договорі?

а) місце роботи; б) тривалість відпустки; в)строк випробувань; г) порядок матеріальної відповідальності; д) пільги, які надаються працівникові.

ІІ. Розкрийте зміст понять:

1. Конституція -… 2.Громадянство -…. 3. Заповіт -….

4. Шлюб -….. 5. Трудовий договір -…….

ІІІ. Уcтановіть відповідність між стислою характеристикою та назвою правового статусу особи:

1) особа, яка на підставі міждержавного договору має громадянство тих держав, що підписали цей договір;

2) особа, яка проживає на території певної держави, але має громадянство іншої держави;

3) особа, яку жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином;

4) особа, яка має стійкий правовий зв'язок із певною державою, що виявляється у їхніх взаємних правах і обов’язках.

а) громадянин; б) іноземець; в) апатрид;

г) біженець; д) біпатрид.

ІV. Визначте, до якого виду відповідальності може бути притягнуто порушника в кожному з випадків.

А) громадянин у натовпі в автобусі витягнув гаманець з кишені жінки;

Б) громадянин відмовився сплачувати відсотки за отриманим ним кредитом;

В) громадянин перейшов вулицю на червоне світло світлофора;

Г) громадянин без поважної причини не з’явився на роботу .

1) дисциплінарна відповідальність;

2) кримінальна відповідальність;

3) матеріальна відповідальність;

4) адміністративна відповідальність;

5) цивільно-правова відповідальність.

V. Розподіліть назви в таблиці.

Форма правління

=/td>

Форма державного устрою

Форма політичного режиму

а) конфедерація; б) імперія; в) обмежена монархія;

г) тоталітаризм; д) президентська республіка; є) демократія;

е) унітарна держава; ж) авторитаризм; з) федерація.

Завдання

I етапу

Всеукраїнської учнівської

олімпіади з історії

10 клас


І рівень (12 балів) Завдання цієї форми складаються зі вступного запитання тачотирьохваріантів відповідей, серед яких потрібно вибрати один правильний

1 Виберіть зайву позицію. (2 б.) Поясніть свій вибір. (2 б.)

А) Сен-Жерменський Б) Портсмутський В) Тріанонський Г) Севрський

2. Оцінку якого мирного договору наведено в уривку з історичного джерела:

«Для Української Держави цей мир... дуже корисний... ним Українська Держава визнана такими поважними суб’єктами міжнародного права, як центральні держави... цей мир досить справедливо й корисно розв’язував питання про територіальні межі...»?

А) Ризького Б) Брестського В) Сен-Жерменського Г) Версальського

3. Пропагандистською складовою якої політики партійно-радянського керівництва УСРР було гасло «Знищимо куркуля як клас»?

/p>

А) коренізації Б) «воєнного комунізму»

В) суцільної колективізації Г) форсованої індустріалізації

4. Що було спільним для політики гетьмана П. Скоропадського і генерала А. Денікіна на території України?

А) закриття українських шкіл, газет, журналів

Б) відновлення поміщицького землеволодіння

В) налагодження діалогу з опозиційними партіями

Г) ведення бойових дій проти військ Червоної армії

5. Легіон Українських січових стрільців — це військова частина, створена за ініціативи

А) Союзу визволення України у складі німецької армії, що діяла проти румунської армії у 1914—1916 рр.

Б) Головної української ради у складі австрійської армії, що діяла проти російської армії у 1914—1918 рр.

В) Карпато-руського визвольного комітету у складі російської армії, що діяла проти австрійської армії у 1915—1917 рр.

Г) Товариства українських поступовців, що діяла як проти російської, так і проти німецької армій у 1916—1918 рр.

II рівень (4 бали) Завдання цієї форми складаються зі спільного вступного запитання та чотирьох завдань, позначених цифрами, до кожного з яких потрібно підібрати один варіант відповіді, позначений буквою


6. Установіть відповідність між представниками української культури та науки 1920-х рр. і їх характеристикою.

Представник

Характеристика

А) О. Довженко

1) художник-монументаліст

Б) Г. Юра

2) архітектор

В) А. Кримський

3) кінорежисер

Г) М. Бойчук

4) сходознавець

5) театральний режисер

ІІІ рівень (6 балів) Виконайте завдання. Дайте відповіді на запитання

7. У якому році для скріплення державних документів використовували печатку, відбиток якої зображено на фото? (2 б.)Назва цієї держави? (2 б.)Хто її очолював? (2 б.)

IV рівень (10 балів) Завдання цієї форми складаються зі спільного вступного запитання та чотирьох завдань, позначених буквами, до кожного з яких потрібно підібрати один варіант відповіді, позначений цифрою

8. Встановіть відповідність основних рис стратегічних планів країн-супротивників у Першій світовій війні.

1. Нанесення першого удару основною масою військ по західному супротивнику в обхід його головних сил через треті країни. Після розгрому західного супротивника перекинути свої війська на схід і перемогти східного супротивника ще до переходу його армій в наступ.

2. Одночасне ведення бойових дій сухопутними силами на північно-східному і південно-східному напрямках.

3. Наступ або у південно-західному, або у північно-західному напрямах у залежності від того, хто буде основним супротивником.

4. Наступ на східному і частково північно-східному напрямі, блокада морських сил одного з супротивників у Середземному морі.

5. Морська блокада флоту супротивника і його розгром у генеральній битві, забезпечення безпеки морських комунікацій, відправка експедиційного корпусу на допомогу союзнику.

А) Великобританія

Б) Росія

В) Німеччина

Г) Австро-Угорщина

Д) Франція

V рівень (8 балів) Завдання відкритої форми з короткою відповіддю, які передбачають запис прізвища діяча, назви події або явища, поняття, року, коли відбувалася подія, або речення (залежно від вимог завдання)

9. З’ясуйте ініціали зображених на фото діячів(по 1 б.). Які посади вони обіймали (по 1 б.).

Завдання

I етапу

Всеукраїнської учнівської

олімпіади правознавства

10 клас


І рівень (12 балів) Прочитайте приклади правових норм та вкажіть, до якої галузі права відноситься та чи інша норма

  1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.
  2. Повнолітня дієздатна фізична особа має право бути донором крові, її компонентів, а також органів та інших анатомічних матеріалів та репродуктивних клітин.
  3. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.
  4. Особа, яка досягла шлюбного віку, має право на створення сім'ї.
  5. Позбавлення наданого громадянинові права керування транспортними засобами застосовується на строк до трьох років.
  6. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.
  7. Загальнодержавні, місцеві податки та збори, справляння яких не передбачено цим Кодексом, сплаті не підлягають.
  8. Незаконна порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду,….. карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.
  9. Бюджетна система України – сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів.
  10. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.
  11. Категорії земель України мають особливий правовий режим.
  12. Клієнт банку – будь-яка фізична чи юридична особа, що користується послугами банку.

II рівень (11 балів) Знайдіть в тексті помилки та виправте їх (оцінюється виправлена помилка)

1. До складу Верховного Суду України входять сто п’ятдесят суддів. 2. Позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються ЦВК і проводяться в період дев’яносто днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України. 3. У разі оголошення указу Головою Верховної Ради України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або окремих її місцевостях Верховна Рада України збирається на засідання у одноденний строк без скликання. 4. Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України формується протягом трьох місяцівз дня відкриття першого засідання Верховної Ради України. 5. Безперервне проживання на території України – проживання в Україні особи, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 30 днів, а в сумі за рік – 150днів. 6. У разі дострокового припинення повноважень Президента України вибори Президента України проводяться в період ста днів з дня припинення повноважень. 7. Звернення подаються Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини в письмовій формі протягом трьохмісячного терміну після виявлення порушення прав і свобод людини і громадянина.8. Строк повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати якої обрані на чергових виборах, становить чотири роки.

III рівень (7 балів) Вирішіть задачу. Кваліфікуйте дії учасників ситуації. Визначте склад кваліфікованого Вами злочину

17-річний Євген, 16-річний Петро та 14-річний Сергій вирішили заволодіти спортивним велосипедом, який надавала на прокат спортивна школа „Гарт”. З цією метою, Петро пішов до спортивної школи, взяв на прокат спортивний велосипед та оплатив послугу. Після закінчення сплаченого часу, Петро у спортивну школу велосипед не повернув.

Istrong>Vрівень (10 балів) Визначте, у якій із нижче запропонованих ситуацій, має місце укладення фіктивного шлюбу, а в яких «шлюбу за розрахунком». Свою відповідь коротко поясніть і з’ясуйте, у чому принципова різниця цих двох шлюбів?

Ситуація 1. Лікар, знаючи про те, що його пацієнтка є смертельно хворою (вона про це не знала) запропонував їй укласти шлюб, сподіваючись таким чином успадкувати її майно.

Ситуація 2. Молода актриса вирішила укласти шлюб з відомим режисером, який би забезпечив їй творче зростання.

Ситуація 3. Аспірантка уклала шлюб із молодим професором, передбачаючи спрощений захист дисертації.

Ситуація 4. Дівчина із небагатої сім’ї уклала шлюб із бізнесменом, що дало б їй можливість залишити роботу.

Ситуація 5. 20-ти річний Олексій одружився із 25-ти річною Галиною, матір’ю – одиначкою двох малолітніх дітей, і усиновив їх з метою ухилення від строкової служби у Збройних Силах України.

Завдання

I етапу

Всеукраїнської учнівської олімпіади

з історії

2018-2019 н.р.

11 клас

Завдання І(максимум балів – 1)

Позначте заходи партійно-державного керівництва УРСР, що схарактеризовані в уривку.

«Упродовж 1953-1958 рр. державні закупівельні ціни в Українській РСР для колгоспів на продукти сільського господарства збільшилися загалом втричі, зокрема на зерно — у 7 разів, на картоплю — у 8, на продукти тваринництва — у 5,5 раза. Дозволено видавати колгоспникам грошовий аванс — 25 % коштів, що отримували колгоспи від реалізації худоби та продуктів тваринництва».

А реорганізація частини колгоспів у радгоспи та укрупнення колгоспів

Б створення умов для розвитку присадибного господарства колгоспників

В здійснення переходу від жорсткого планового до ринкового виробництва

Г посилення матеріальної зацікавленості селян у суспільному виробництві

Завдання ІІ(максимум балів – 2)

Якими були наслідки для кримських татар появи постанови Державного комітету оборони СРСР № ГОКО-5859 від 11 травня 1944 р., де йшлося:

«У період Вітчизняної війни багато кримських татар зрадили Батьківщину, дезертирували з частин Червоної Армії, які обороняли Крим, і переходили на бік противника, вступаючи у сформовані німцями добровольчі татарські військові частини»?

Завдання ІІІ(максимум балів –4)

Хронологічні рамки якого явища історії України є зайвими в ланцюжку? Поясніть чому.

1921 – 1923 рр. 1932 – 1933 рр. 1941 – 1945 рр. 1946 – 1947 рр.

Критерії оцінювання: правильно визначена зайва відповідь – 2 бали; правильно названа причина – 2 бали

Завдання ІV(максимум балів – 4)

Встановіть хронологічну послідовність перебування на посаді президента зображених осіб.

Критерії оцінювання: кожна правильна відповідь – 1 бал

Завдання V(максимум балів – 6)

Назвіть країну, яка у першій половині ХХ ст. втратила заштриховану на картосхемі територію, та країну, яка отримала цю територію. Укажіть роки, коли це відбувалося.

Критерії оцінювання: правильно визначені країни – 3 бали; правильно визначені роки – 3 бали

Завдання VІ(максимум балів – 6)

Перед вами уривки з історичних текстів про події, які відбулися на Україні у перші повоєнні роки. Розташуйте їх у хронологічній послідовності та напишіть назви описаних подій.

А «У перший день собору… простим голосуванням, без будь-якого обговорення, було затверджено ухвалу, основними положеннями якої було:

1. Анулювати постанови Берестейської унії з 1596 р.

2. Відірватися від римської (папської) Церкви.

3. Повернутися до прадідівської православної віри. Возз’єднатися із „Всеруською Православною Церквою в Радянському Союзі».

Б «...Військо Польське провело виселення нашого населення дуже швидко, оскільки протягом чотирьох годин кожен господар мусив спакувати речі і виїхати із села. У деяких селах… людям давали на збори лише дві години».

В «…На другому пленарному засіданні 27 квітня конференція одностайно схвалила рішення запросити УРСР і БРСР «як первісних членів міжнародної організації». … 6 травня українська делегація прибула в Сан-Франциско і почала працювати як рівноправний член установчої конференції».

Критерії оцінювання: кожна правильно встановлена назва події – 1 бал, правильно встановлена послідовність – 1 бал

Завдання VІІ(максимум балів – 6)

Розгляньте зображення й виконайте завдання.

1. Якого року відбулись події, які ілюструють ці документи?

2. Наведені вище листівки надруковані

А Народним Рухом України за перебудову

Б Комуністичною партією України

В Українською Гельсінською групою

Г «Групою 239»

3. Що відбулось між подіями, яким присвячені листівки?

А Спроба державного перевороту в СРСР

Б Вибори Президента України

В Перші альтернативні вибори до Верховної Ради УРСР

Г Заснування Збройних сил України

Критерії оцінювання: кожна правильна відповідь 2 бали

Завдання VІІІ(максимум балів – 9)

Роздивіться картосхему і дайте відповіді на запитання.

1. Який період в історії України ілюструє карта адміністративно-територіального устрою України?

2. Укажіть центр області, яка була утворена за угодою з Чехо-Словаччиною про вихід території з її складу.

3. Які з обласних центрів відсутні на карті сучасної України?

Критерії оцінювання: кожна правильна відповідь 3 бали

Завдання IX (максимум балів – 12)

Розгляньте зображення і дайте відповідь на запитання.

1. Кого з цих осіб безпосередньо стосується поняття «номенклатура»?

2. Хто з цих осіб був керівником Української Гельсінської групи під час її заснування?

3. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників

4. Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.0. Розгляньте зображення й виконайте завдання.

Критерії оцінювання: кожна правильна відповідь 3 бали

Максимальна кількість 50 балів

Відповіді

Завдання І(максимум балів – 2)

Г посилення матеріальної зацікавленості селян у суспільному виробництві

Завдання ІІ(максимум балів – 2)

Відповідь: депортація.

Завдання ІІІ(максимум балів –4)

1941 – 1945 рр. – війна, а інші роки голоду

Завдання ІV(максимум балів – 4)

Відповідь: Б, Г, А, В

Завдання V(максимум балів – 6)

Чехословаччина втратила заштриховану на картосхемі територію. Отримала – Угорщина, 1938 – 1939 рр.

Завдання VІ(максимум балів – 6)

1. – В) включення України до складу ООН 1945

2. – А) Собор Української греко-католицької церкви, ліквідація УГКЦ 1946

3. – Б) операція «Вісла» 1947

Завдання VІІ(максимум балів – 6)

1. Відповідь: 1991 рік

2. А Народним Рухом України за перебудову

3. А Спроба державного перевороту в СРСР

Завдання VІІІ(максимум балів – 9)

1. Відповідь: початок 1950-х рр.

2. Відповідь: Ужгород (1945)

3. Відповідь: Дрогобич, Ізмаїл. (1939-1959, 1940-1954)

Завдання IX (максимум балів – 12)

1. Відповідь: 1 В. Щербицький

2. Відповідь: 4 М. Руденко

3. Відповідь: 3 В. Стус

4. Відповідь: 2 В. Чорновіл

ЗАВДАННЯ

І етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад

з математики для учнів 6-11 класів

6 клас

І частина містить 5 завдань у тестовій формі. За кожне виконане завдання нараховується 0-2 бали. Загальна кількість балів – 10.

ІІ частина містить 3 завдання з відкритою відповіддю. За кожне виконане завдання нараховується 0-5 балів. Загальна кількість балів – 15. Максимальна сума балів – 25

  1. На алеї від будинку до озера росте 17 дерев. Юрко, ідучи з дому до озера, відмітив крейдою перше дерево, а потім кожне друге дерево. На зворотньому шляху до будинку він знову відмітив перше дерево (від озера), а потім кожне третє дерево. Скільки дерев залишилось невідміченими?

А) 4; Б) 5; В) 6; Г) 7; Д) 8.

  1. Микита й Ігор біжать навколо стадіону. Микиті потрібно 6 хвилин, щоб подолати 1 круг, а Ігорю – 5 хвилин. Вони стартували одночасно. Через скільки хвилин вони вперше перетнуть лінію старту одночасно?

А) через 12 хвилин; Б) через 10 хвилин; В) через 11 хвилин; Г) через 30 хвилин; Д) через 60 хвилин.

  1. Довжина прямокутного поля дорівнює 80 м, а площа 3200 м2 Знайдіть довжину іншого прямокутного поля, площа і ширина якого у 2 рази менша, ніж першого поля.

А) 20 м; Б) 40 м; В) 60 м; Г) 80 м; Д) 100 м.

  1. У Максима три сестри і п’ятеро братів. У його сестри Оксани С сестер і Б братів. Чому дорівнює добуток С.і Б?

А) 8; Б) 10; В) 12; Г) 15; Д) 18.

  1. Натуральні числа від 1 до 12 розміщені на вершинах фігури, зображеної на малюнку таким чином, що суми довільних чотирьох чисел, розміщених на одній прямій, є однаковими. Де ми можемо знайти число 7?

А) А; Б) В; В) С; Г) D; Д) Е.

  1. В одному дворі живуть четверо юнаків. Відомо, що Вадим і водій старші за Сергія, Микола і сантехнік захоплюються плаванням, бібліотекар – молодший із юнаків, Антон і перукар грають в доміно проти Сергія і бібліотекаря. Визначити професію кожного юнака.
  2. Чи ділиться на 6 число 102012+2012? Відповідь обґрунтуйте.
  3. Знайдіть найбільше натуральне число, у якого всі цифри різні та кожні дві сусідні цифри відрізняються щонайменше на 2.

7 клас

І частина містить 5 завдань у тестовій формі. За кожне виконане завдання нараховується 0-2 бали. Загальна кількість балів – 10.

ІІ частина містить 3 завдання з відкритою відповіддю. За кожне виконане завдання нараховується 0-5 балів. Загальна кількість балів – 15.

Максимальна сума балів – 25.

  1. У найближчому магазині 1 кг цукру коштує 7 грн. 15 коп. На базарі, який є дуже далеко, ціна нижча і становить 6 грн. 90 коп. Яку найменшу кількість кілограмів треба купити на базарі, щоб різницею в цінах окупити проїзд у маршрутному таксі туди і назад вартістю 4 грн?

А) 10 кг; Б) 14 кг; В) 15 кг; Г) 16 кг; Д) 18 кг.

  1. Один з учасників вечірки зауважив, що жодні три особи на цій вечірці не народились того самого місяця. Вкажіть максимальну кількість осіб, які могли бути на цій вечірці?

А) 12; Б) 13; В) 24; Г) 18; Д) 134.

  1. У квадраті АВСD точка М є серединою відрізка АВ. Знайти площу квадрата АВСD, якщо площа затемненої частини дорівнює 7 см2?

А) 14 см2; Б) 21 см2; В) 25 см2; Г) 28 см2; Д) 36 см2.

  1. Собака в 9 разів важчий від котика, мишка у 20 разів легша від котика, а ріпка в 6 разів важча від мишки. У скільки разів собака є важчим від ріпки?

А) 30; Б) 2,7; В) 1080; Г) 15; Д) собака є легший від ріпки.

  1. У магічному квадраті суми елементів у кожному рядку, стовпці та діагоналі є однаковими. На малюнку зображено магічний квадрат, з якого викинули два числа, а три числа закрили картками А,В,С. Тоді сума чисел, розміщених під картками А,В,С, дорівнює

А) 30; Б) 41; В) 14; Г) 25; Д) визначити неможливо.

16

3

А

С

10

В

4

  1. Турист пройшов 30% всього шляху, а потім 40% того, що залишилося. В результаті він пройшов на 6 км більше від половини шляху. Визначити довжину всього шляху.
  2. Дано п’ятицифрове число 43266. Яку цифру і на якому місці потрібно дописати , щоб одержати число, яке ділиться на 12? Розглянути всі можливі варіанти.
  3. У сім’ї четверо дітей. Їм 4, 9, 12 і 14 років. Дітей звуть: Ганна, Петро, Людмила та Марія. Скільки років кожному, якщо Ганна доросліша за Петра, а сума років Ганни та Людмили ділиться на 8.

8 клас

І частина містить 5 завдань у тестовій формі. За кожне виконане завдання нараховується 0-2 бали. Загальна кількість балів – 10.

ІІ частина містить 3 завдання з відкритою відповіддю. За кожне виконане завдання нараховується 0-5 балів. Загальна кількість балів – 15.

Максимальна сума балів – 25

1. Циферблат годинника кенгуру розділено на 24 частини, на відміну від звичайного циферблата, який поділено на 12 частин. Це означає, що маленька стрілка робить за добу лише один повний оберт. Де буде мала стрілка годинника кенгуру о 6 годині вечора?

А:

2. На конверт потрібно наклеїти марки по 4 коп. і9 коп. Загальна вартість конвертів становить 35 коп. Скільки потрібно взяти марок по 4 коп.?

А: 1 Б: 2 В: 3 Г: 4 Д: 5

3. У квадраті АВСD точка М є серединою відрізка АВ. Знайти
площу квадрата АВСD, якщо площа затемненої частини
дорівнює 7 см2 ?

А: 14 см2 Б: 21 см2 В: 25 см2Г: 28 см2Д: 36 см2

4. Собака в 9 разів важчий від котика, мишка у 20 разів легша від котика, а ріпка в 6 разів важча від мишки. У скільки разів собака є важчим від ріпки?

А: 30 Б: 2,7 В: 1080 Г: 15 Д: собака є легший від ріпки

5. Квадратний листок паперу розміром 10 см х 10 см розрізали на квадратики площею 25 см2. Кожен утворений квадрат розрізали на два трикутники.Скільки трикутників ми отримали?

А: 5Б: 8 В: 9 Г: 16 Д: 21

6. Розкладіть на множники x²-6x+8

7. В одного чоловіка спитали : «Скільки вам років?». Він відповів так: «10 років тому я був у 4 рази старший за свого сина, а через 10 років я буду лише вдвічі старший за нього». Скількі років цій людині зараз? Відповідь обгрунтувати.

8. В ΔАВС бісектриса АЕ=ЕС. Знайти кути ΔАВС, якщо АС=2АВ.

9 клас �/span>

І частина містить 5 завдань у тестовій формі. За кожне виконане завдання нараховується 0-2 бали. Загальна кількість балів – 10.

ІІ частина містить 3 завдання з відкритою відповіддю. За кожне виконане завдання нараховується 0-5 балів. Загальна кількість балів – 15.

Максимальна сума балів – 25

1. Пляшка, що може вмістити 1/3 літра, заповнена на 3/4 водою. Скільки води залишиться в пляшці після того, як з неї вилити 200мл?

А: нічого не залишиться; Б: 50мл; В: 75мл; Г: 130мл; Д: 245мл.

2. Три вівторки у місяці припадають на парні числа. Який день тижня припадає на 21–е число цього місяця? А: середа; Б:четвер; В: п’ятниця; Г: субота; Д: неділя.

3. Ванда розрізає квадратний лист паперу з периметром 20см на два прямокутники. Периметр одного з них дорівнює 16см. Яким є периметр другого прямокутника? А: 8см; Б: 9см; В: 12см; Г: 14см; Д: 16см.

4. У магазині два іграшкових кенгуру мали однакову ціну. Перша іграшка подешевшала на 5 %, а друга подорожчала на 15%. Після цього різниця в ціні іграшок стала 6 грн. Якою стала ціна дешевшої іграшки кенгуру?

А: 1 грн.50 коп. Б: 6 грн. В: 28 грн.50 коп. Г: 30 грн. Д: 34 грн.50

5. Числа α і мають різні знаки. Який з виразів, запропонованих у відповідях, є найбільшим? А. ( Б. В. (α + Г. (α Д.

6. Дві висоти ромба, проведені з вершин його тупих кутів, перетинаються та діляться у відношенні 1:2. Знайти кути ромба.

7. З цифр скласти таке чотирицифрове число з усіма різними цифрами, яке при множенні на чотирицифрове число, що записано тими самими цифрами у зворотному порядку, мало найменший можливий добуток.

8. Четверо хлопців помітили, що якщо вони складуть всі свої гроші без першого, то зберуть 90 грн, без другого - 85, без третього - 80, без четвертого - 75 грн.. Скільки у кожного грошей?

10 клас

І частина містить 5 завдань у тестовій формі. За кожне виконане завдання нараховується 0-2 бали. Загальна кількість балів – 10.

ІІ частина містить 3 завдання з відкритою відповіддю. За кожне виконане завдання нараховується 0-5 балів. Загальна кількість балів – 15.

Максимальна сума балів – 25

  1. 1. Пляшка, що може вмістити 1/3 літра, заповнена на 3/4 водою. Скільки води залишиться в пляшці після того, як з неї вилити 200мл?

А: нічого не залишиться; Б: 50мл; В: 75мл; Г: 130мл; Д: 245мл.

  1. 2. Три вівторки у місяці припадають на парні числа. Який день тижня припадає на 21–е число цього місяця? А: середа; Б:четвер; В: п’ятниця; Г: субота; Д: неділя.
  2. 3. Ванда розрізає квадратний лист паперу з периметром 20см на два прямокутники. Периметр одного з них дорівнює 16см. Яким є периметр другого прямокутника? А: 8см; Б: 9см; В: 12см; Г: 14см; Д: 16см.
  3. 4. У магазині два іграшкових кенгуру мали однакову ціну. Перша іграшка подешевшала на 5 %, а друга подорожчала на 15%. Після цього різниця в ціні іграшок стала 6 грн. Якою стала ціна дешевшої іграшки кенгуру? li>

А: 1 грн.50 коп. Б: 6 грн. В: 28 грн.50 коп. Г: 30 грн. Д: 34 грн.50 коп.

  1. 5. Числа α і мають різні знаки. Який з виразів, запропонованих у відповідях, є найбільшим? А.( Б. В. (α + Г. Д.

6.Розв’яжіть ріняння: (x2+3x-2)2+3(x2+3x-2)-2=x.

7. Побудувати графік рівняння:

8. Про деяке двозначне число зроблені наступні твердження. «Це число або закінчується на 5, або ділиться на 7». «Це число або більше 20, або закінчується на 9». «Це число або ділиться на 12, або менше 21». Знайдіть усі двозначні числа, які задовольняють умовами задачі.

Завдання

І туру олімпіади з української мови та літератури

7 клас

Українська мова

1. Запишіть речення, розставивши пропущені розділові знаки. зробіть повний синтаксичний розбір (підкресліть члени речення, надпишіть над ними частини мови,дайте характеристику всій конструкції).

Мороз прилине синьо і прозоро розвісить скрізь сивий дим інею.

2. Укажіть іменники жіночого роду. доберіть до кожного з них прикметники. Словосполучення запишіть.

Адреса, продаж, дівча, непосида, Перу, путь,кенгуру,авеню,собака,бідолаха,нероба,ступінь,м,якуш,мати.

3. Утворіть слова за допомогою суфіксів -ськ(ий), або ств(о):

Чукотка, Прага, Париж,Сиваш, латиш, товариш, казах,рибалка, брат,людина.

Українська література

1.Напишіть твір-роздум на тему "Немає магії сильнішої, ніж магія слова".

2. Дайте відповіді на запитання,дотримуючись чіткості й лаконічності у висловлюваннях.

1. У чому полягає своєрідність будови коломийок?

2. Який художній засіб яскраво виражений у рядках

Стоїть явір над водою, в воду похилився,

На козака пригодонька, козак зажурився.

3. У якому столітті відбуваються події в творі "Захар Беркут"?

4. До якої групи належать козацькі та чумацькі пісні?

5. Що таке коломийки?

Завдання для І етапу олімпіади

з української мови і літератури

8 клас

Українська література

I.Напишіть твір-роздум на тему «Шанобливість – приворотне зілля, що вселяє довколишнім любов».12 балів

II. Дайте відповіді на запитання, дотримуючись чіткості й лаконічності у висловлюваннях: 7 балів

  1. Назвіть функції літератури. Охарактеризуйте одну з них.
  2. Дайте визначення історичних пісень.
  3. Який заклик звучить у пісні «Зажурилась Україна»?
  4. Із яким природним явищем народ порівнює татар в історичній пісні «Ой Морозе, Морозенку»?
  5. Яку історичну подію зображено в історичній пісні «Чи не той то хміль»?
  6. Що таке художній паралелізм?
  7. Що таке героїчний епос? Коли виникли українські народні думи?

III. Установіть відповідність. 4 бали

Приклади Тропи

1 Ой Морозе, Морозенку, А паралелізм

Ти славний козаче,Б риторичне звертання

За тобою, Морозенку,В анафора

Вся Вкраїна плаче.Г порівняння

2 При добрій годині – куми-побратими,

При лихій годині немає родини.

При добрій годині чужі кумаються,

При лихій годині свої цураються.

3 Там господиня, як калина,

Його сини, як соколи,

Її дочки, як панночки.

4 Стоїть явір над водою, в воду похилився,

На козака пригодонька, козак зажурився.

Українська мова

I.Запишіть речення, розставте розділові знаки. Зробіть повний синтаксичний розбір (підкресліть члени речення, надпишіть над кожним словом частини мови, дайте характеристику всій конструкції, зробіть морфологічний розбір виділених слів). 8 балів

До неї усміхнено придивлялися добрі селянські очі наповнені турботою про хліб насущний.

II. Утворіть словосполучення, замінюючи іменники прикметниками. 4 бали

(Казах) степи, (Мелашка) хустина, (Париж) вулиці, (Цюрих) університет, (Кременчук) завод, (Острог) академія, (тюрки) племена, (Кавказ) гори.

III. Запишіть слова, поставте наголос. 5 балів

Залоза, диспансер, хірургія, сироватка, босоніж, зрання, сантиметр, віднести, недуга, бюлетень, корисний, досидіти, звичай, обруч, некролог.

IV. Установіть відповідність. 5 балів

Член речення Приклад (виділене слово)

1 підмет А Хмари загасили сонце.

2 обставина Б Духмяних квітів аромат п'янкий дурманить.

3 означення В Птиці зелені в пізню пору спати злетілись.

4 додаток Г Як лірик і романтик, Володимир Сосюра неперевершений.

5 присудок Д Вивчитися – ось моя мрія й сподівання батьків.

Усього – 45 балів

9 клас

Українська мова

1.Від поданих іменників жіночого роду утворіть форму орудного відмінка однини. Утворіть словосполучення.

Молодь, ртуть, подорож, латунь, юнь, річ, рись,туш,галузь.

2. Поставте розділові знаки, накресліть схему. Перебудуйте речення з прямою мовою на речення з непрямою мовою.

Оце тобі Антоне книжка сказав Василь Іванович оддаючи йому задачника тут усяка тобі задача немов загадка поморочиш голову поки ладу добереш.

3. Складіть текст-роздум на тему "Чи потрібна сучасній людині гідність".

Українська література

1. Дайте відповіді на запитання:

1.Види родинно-побутових пісень...

2. З яких частин складається Біблія?

3. Що таке притча?

4. Чому Києво-Печерський Патерик вважається памяткою житійної літератури?

5. З якого року ведеться хронологічний виклад у літописі "Повість минулих літ"?